Pa moixó
Enllaços:
Aquest és un nom en perill d'extinció.
Per una banda la modernització de la rebosteria per part dels joves no promociona gaire aquest pastís tradicional, per altra banda la generalització de la paraula gató a les cartes dels restaurants, fins i tot del terme de Felanitx, han fet que el nom pa moixó hagi caigut en desús.
No s'usa ni el coneixen la majoria de joves a no ser, encara, a través de qualque padrina.
Aquesta recepta l'he treta d'un quadernet de receptes de ma mare que en lletra seva el titula Pa moixó Catalina, referint-se a una cosina seva, Catalina Alosa, fornera de Felanitx i experta en aquest tipus de coques.
La recepta, molt breu i expressada en unces, és per a una dotzena d'ous. Jo l'he feta amb la meitat de tots els ingredients.
Ingredients:
12 ous
12 unces (340 g més o menys) de sucre
12 unces (340 g més o menys) de bessó d'ametlla crua capolada(*)
3 unces ( 90 g més o menys) de bescuit
La pell d'una llimona ratllada
Un poc de canyella
Un poc de mantega o saïm per untar el motlle
(* Molt millor si l'ametlla és mallorquina i la capolam nosaltres)
Procediment:
Encenem el forn a 200º.
Picam amb la picadora les dolses de bescuit.
Preparam el motlle, untant-lo amb la mantega o saïm, i l'enfarinolam bé amb el bescuit picat.
Capolam el bessó d'ametlla.
Separam els blancs dels vermell dels ous.
Separam els blancs dels vermell dels ous.
Pujam el blanc amb la batedora fins que sigui fort.
Mesclam els vermells amb el sucre. Després hi afegim l'ametlla capolada, la ratlladura de llimona i la canyella.
Quan és tot ben barrejat hi afegim el blanc d'ou pujat i en esser ben homogeni, abocam tota la pasta al motlle.
L'enfornam. Quan ha pujat (després d'uns cinc o sis minuts) baixam la temperatura a 150º.
Si la coca és d'una dotzena d'ous, caldrà que hi estigui tres quarts d'hora, però si només és de sis ous amb mitja hora és suficient. Convé que no sigui seca per tant no ha de ser massa cuita.
Com la majoria d'aquestes coques casolanes, si és prou humida i gustosa, és bona tota sola però tradicionalment el pa moixó s'acompanya amb gelat.
En aquest cas, com que encara no fa calor, el complementam amb maduixes amb suc de taronja i mistela.








Comentaris
Publica un comentari a l'entrada