Bescuit / Dolsa
* Dolsa
Aquesta paraula, poc usada avui en dia, només la conec associada al bescuit.
Al DIEC no hi apareix.
Al DCVB apareix definida com: Tallada de pasta fina de farina que una vegada cuita es torna posar al forn i és bescuita (Mallorca)
El seu origen no és gaire clar.
* Bescuit
Tant al DIEC (pa que es cou una segona vegada perquè s'endureixi i es conservi millor) com al DCVB (menjar que es fa de farina, ous i sucre, cuit al forn de manera que és rostit i trencadís), trobam una accepció de la paraula referida a aquesta peça de coca allargada i torrada que consumim a Mallorca en tallades que anomenam dolses.
A Felanitx, almenys, d'aquesta peça de forn, de la qual després es fan les dolses, en deim barro. Segurament és una variant de barra però no l'he trobada enlloc.
Tant al DIEC (pa que es cou una segona vegada perquè s'endureixi i es conservi millor) com al DCVB (menjar que es fa de farina, ous i sucre, cuit al forn de manera que és rostit i trencadís), trobam una accepció de la paraula referida a aquesta peça de coca allargada i torrada que consumim a Mallorca en tallades que anomenam dolses.
A Felanitx, almenys, d'aquesta peça de forn, de la qual després es fan les dolses, en deim barro. Segurament és una variant de barra però no l'he trobada enlloc.
Al DCVB, juntament a la dolsa de bescuit, apareixen altres expressions que em criden l'atenció:
Bescuit menut, bescuit de la reina, bescuit del Sant Pare, bescuit pagès, bescuit carat, bescuit de llengua de beata (tots referits a diferents bescuits per la mida, els condiments o la finalitat) i bescuit de muntanya (garrova)
El seu origen el trobam a la paraula llatina biscoctu, cuit dues vegades.
Bescuit menut, bescuit de la reina, bescuit del Sant Pare, bescuit pagès, bescuit carat, bescuit de llengua de beata (tots referits a diferents bescuits per la mida, els condiments o la finalitat) i bescuit de muntanya (garrova)
El seu origen el trobam a la paraula llatina biscoctu, cuit dues vegades.


Comentaris
Publica un comentari a l'entrada