Bescuit / Dolsa



* Dolsa

Aquesta paraula, poc usada avui en dia, només la conec associada al bescuit.
Al DIEC no hi apareix.
Al DCVB apareix definida com: Tallada de pasta fina de farina que una vegada cuita es torna posar al forn i és bescuita (Mallorca)

El seu origen no és gaire clar.

* Bescuit

Tant al DIEC (pa que es cou una segona vegada perquè s'endureixi i es conservi millor) com al DCVB (menjar que es fa de farina, ous i sucre, cuit al forn de manera que és rostit i trencadís), trobam una accepció de la paraula referida a aquesta peça de coca allargada i torrada que consumim a Mallorca en tallades que anomenam dolses
A Felanitx, almenys, d'aquesta peça de forn, de la qual després es fan les dolses, en deim barro. Segurament és una variant de barra però no l'he trobada enlloc.

Al DCVB, juntament a la dolsa de bescuit, apareixen altres expressions  que em criden l'atenció:
Bescuit menut, bescuit de la reina, bescuit del Sant Pare, bescuit pagès, bescuit carat, bescuit de llengua de beata (tots referits a diferents bescuits per la mida, els condiments o la finalitat) i bescuit de muntanya (garrova)

El seu origen el trobam a la paraula llatina biscoctu, cuit dues vegades.


Comentaris

Entrades populars