Carxofes negres mullades

Enllaços:


Quan ja fa temps que menjam carxofes verdes i comença a reduir-se'n la collita és quan apareixen les nostres carxofes que anomenam negres o  morades. No en trobam a gaires llocs més que a Mallorca, tenen un gust particular i són especialment bones crues.
No és la primera vegada, ni segurament la darrera, que  plats senzills com aquest i el  pa i talec torrat o el formatge tendre fregit em duen a recordar i a parlar de mon pare. Aquest plat d'avui, que no es pot dir que sigui una recepta, me'l recorda molt. Un sopar de carxofes mullades en un platet de fang amb un bon pa de crosta era corrent a ca nostra en aquesta temporada.
A mi encara m'agraden molt i més quan pens que és una de les menges que van desapareixent a canvi d'altres de més sofisticades i laborioses, no per això millors.
En aquest cas, en lloc de sopar  ens han servit de primeria d'un dinar.

Ingredients:

Dues o tres carxofes (segons la mida) per persona
Dues cullerades d'oli d'oliva
Una cullerada de vinagre (millor vermell)
Un poc de sal
Una llesca de pa del dia (amb molta crosta al nostre gust)

Procediment:



Cadascú es prepara les carxofes, llevant-los el tronc i les fulles superiors. 

Mesclam en un bol petit individual l'oli, el vinagre i la sal.


Amb dues fulles remenam la mescla. Preparam un plat on tirarem les parts que no ens menjam que ocupen molt de lloc.
Anam arrabassant cada fulla i d'una en una o de dues en dues les mullam dins la vinagreta i en mossegam la part tendra que acompanyam amb el pa.
Quan ja hem acabat les fulles grosses, netejam l'interior del cor. Si les carxofes són tendres no tenen gaire pelussa. En feim trossos petits i els posam dins la vinagreta. Amb una forqueta en els menjam igualment amb unes mossegades de pa.




En acabar, continuam amb la carxofa següent. 
Entre oli i pa acumulam calories però no tantes si tenim en compte que les acompanyam només d'un ingredient vegetal. 

Comentaris

Entrades populars