Espàrecs torrats i pa amb oli




La meva relació amb els espàrecs és relativament tardana. Abans, no m'agradava gaire el  gust amarg que aporten a la truita, que és   la manera més clàssica de consumir els espàrecs.

Teníem un amic,  en Jaume B. Mula, que me'n va fer descobrir un gust nou. Li vaig sentir bravejar en diverses ocasions els espàrecs torrats i  em varen cridar l'atenció. No es tracta d'espàrecs verds gruixats sinó dels anomenats silvestres o d'ombra, la majoria dels que trobam per fora vila. En tastar-los, realment em varen encantar. És una d'aquelles maneres poc "curioses" de menjar que convé fer a casa perquè hi  hem de poder posar els dits.

El fet de mudar-nos a Felanitx, a més,  i per tant de substituir les passejades d'hivern per la vorera de mar per les caminades per fora vila  ens ha fet gaudir dels espàrecs amb més freqüència i plaer.





Enguany ha estat un any peculiar. Fora vila és ple de vinagrella i  m'ha sorprès trobar-hi els espàrecs.  No en som gaire entesa però aquests darrers anys la vinagrella era símptoma d'acabament dels espàrecs. I encara que ens ha costat veurel's,  finalment amb un parell de passejades n'hem aconseguit uns quants manats. 





Ingredients:

Un manat d'espàrecs d'ombra
Oli d'oliva
Sal 
Pebre
Suc de llimona
Quatre llesques de pa mallorquí
Dues tomàtiques de ramellet



Procediment:

Rentam els espàrecs i els tallam la part inferior.
Els posam  en una graella espessa al foc   o al fogó de la cuina en una torradora.



Els vigilam perquè no es cremin. És bo de fer. Realment tornen poca cosa, per tant n'hi ha d'haver un bon manat. Els removem un poc perquè es torrin de tots els costats.
Preparam en una palangana llarguera suc de llimona, oli, sal i pebre i la mantenim calenta.
Quan són cuits els col·locam dins aquest suc i procuram que hi quedin ben embetumats.



Els podem menjar acompanyats de carn torrada o sols , d'un en un.  

En aquesta ocasió, però, hem triat complementar-los amb un bon pa amb oli amb  tomàtiga de ramellet. Tant si el preferim torrat com cru, hi ha discussions de quin ingredient hi posam primer.



La nostra versió: fregam el pa amb la mitja tomàtiga fins que no en queda a la pell. La reservam. Hi posam la sal que volem i el regam d'oli. Finalment amb la tomàtiga utilitzada, sense pressionar gaire, escampam l'oli i la sal per tot el pa. Ja és a punt. 

Feim tres parts dels espàrecs. 

En una llesca només hi posam espàrecs. Només així ja és molt bo. 



A les altre dues hem enriquit un poc el pa amb oli amb  formatge i amb un ou fregit respectivament. 






Comentaris

Entrades populars