Confitura d'arboces





Poques vegades puc fer una recepta  sense comprar els ingredients principals. 
I avui sí. Des de l'arbocera fins a la cuina hi ha deu passes. I, just darrere, una llimonera. Així és que amb un poc de sucre ja tenim tot el necessari per fer aquesta confitura d'arboces.


Si les arboces madurassin totes d'un cop o amb poc temps de diferència en podríem fer uns quants pots grossos, però, tot i que es tracta d'una bona arbocera, està  carregada de fruit verd, de madur i de flors al mateix temps. També en varia la quantitat d'arboces que fa. La foto següent és de fa dos anys. En va estar farcida.



En canvi enguany fa mal veure la vermellor perquè hi predominen les verdes, més poques, i les flors. 

Comencen a madurar-ne pel setembre i al gener encara trobam les darreres. Així és que n'hem de fer en un parell d'ocasions. De vegades la feim més dolça i altres més àcida.
En acabar, quan és un bon any, tot i que en deixam perdre, ens en surten bastants potets. Els feim petits i així, a més, com que no en volem menjar tanta,  en feim qualque present.


Ingredients:

500g  de polpa d'arboces (*)
250g de sucre
El suc de mitja  llimona 

(* Sigui la quantitat que sigui hi posam la meitat de sucre)

Procediment:

Anam collint les arboces i les conservam a la gelera dins un recipient que tapam amb un paper de cuina perquè respirin i no es refredin tant. Cada dia que en collim les hi afegim. En tenir-lo ple feim la primera confitura.


Una de les millors collites d'enguany


Rentam les arboces.
Les posam en una olla amb aigua calenta al foc. Esperam que arranqui el bull i apagam el foc.


Les colam i les passam per un colador fi amb l'ajuda d'una maça de morter.



No convé substituir la colada per una triturada perquè quedarien totes les llavors negres ínfimes que, almenys a nosaltres, no ens resulten agradables de menjar.

Pesam la polpa resultant la col·locam dins un olla per coure-la. Hi afegim el sucre i el suc de la llimona.


Pot coure a foc baix entre mitja hora i tres quarts.
L'anam remenant amb esment que no s'aferri o es cremi.
En haver-se reduït la meitat i obscurit de color podem apagar el foc i la deixam reposar  cinc minuts perquè perdi el bull.



Passats els cinc minuts la podem posar dins els pots que tenim preparats. Els tancam i els bullim com fèiem amb la confitura de prunes de frare llarg






Enllaços:
CURIOSITATS:Particularitats de les arboces
LLENGUA: El nom d'arboça
OBRES LITERÀRIES: Poemes sobre l'arbocer(Guillem Cabrer/ Josep Mèlich)

Comentaris

Entrades populars