Tombet/ Tumbet


*Definició

Al DCVB la paraula tombet/tumbet respon a dos significats:
 
1. Fritada composta de carn, patates i pebres, i també tomàtiga (Mallorca, Menorca).  
2. Guisat de carn amb salsa que es cou dins una olla de test, la qual és sacsejada sovint per remenar la carn (Maestrat, Castelló). S'hi aboquen els talls de la carn, els quals es regiren al tombet.

No semblen tenir res a veure. Al segon el nom pareix relacionat amb el moviment en què es cou la carn, sense cullera ni pala sinó agafant la greixonera per les anses i sacsejant-la en l'aire, segons s'explica a la mateixa entrada.

Així, aquest nom, tombet, sembla que és un diminutiu del nom tomb, relacionat amb el verb tombar, que, segons l'Alcover-Moll, parteix de l'onomatopeia (tomb...) del cop o empenta que es dóna per fer caure o girar una cosa, o del cop que aquesta pega quan cau o es gira. 

A la resta de territoris catalans o veïns trobam  plats similars amb altres noms o el mateix nom amb altres receptes: 
La samfaina o xamfaina del Principat:
 
Imatge d'Internet

Les Bajoquetes al tombet  i  el Tombet de Benassal o del Maestrat, de Castelló:

Imatge d'Internet

Imatge d'internet

El ratatouille d'Occitània:

Imatge d'Internet
El pisto, de Castella -la Manxa:

Imatge d'internet
I segurament molt d'altres que tenen en comú aquestes hortalisses mediterrànies d'estiu.

Comentaris

Entrades populars