Tombet/ Tumbet
*Definició
Al DCVB la paraula tombet/tumbet respon a dos significats:
1. Fritada composta
de carn, patates i pebres, i també tomàtiga (Mallorca, Menorca).
2. Guisat
de carn amb salsa que es cou dins una olla de test, la qual és
sacsejada sovint per remenar la carn (Maestrat, Castelló). S'hi aboquen
els talls de la carn, els quals es regiren al tombet.
No semblen tenir res a veure. Al segon el nom pareix relacionat amb el moviment en què es cou la carn, sense cullera ni pala sinó agafant la greixonera per les anses i sacsejant-la en l'aire, segons s'explica a la mateixa entrada.
A la resta de territoris catalans o veïns trobam plats similars amb altres noms o el mateix nom amb altres receptes:
La samfaina o xamfaina del Principat:
![]() |
| Imatge d'Internet |
Les Bajoquetes al tombet i el Tombet de Benassal o del Maestrat, de Castelló:
![]() |
| Imatge d'Internet |
![]() |
| Imatge d'internet |
El ratatouille d'Occitània:
![]() | |||||||||
| Imatge d'Internet |
![]() | ||
| Imatge d'internet |






Comentaris
Publica un comentari a l'entrada