Coca de verdura i moixó


Aquesta coca  es podria dir "de moixó per a aviciats", aviciats en el sentit de mal acostumats a certes facilitats. A ca nostra  tots ho hem estat, aviciats. De ma mare per començar i ara un poc de cada un. Ens han tret les llavors, les espines, les miques, la pell...  hi estam acostumats i ho hem de continuar fent.
El moixó té una espina especial, com un cartílag, que a segons qui  l'escarrufa.  Idò perdent un poc de temps i un poc de popa  la hi  llevam quan és cruu i sencer. Així quan feim panades o coca, cada mossegada és un plaer que satisfà tothom. Si n'haguéssim de fer per a una família molt nombrosa, naturalment no podríem però  a una coca per a quatre bé ens ho podem permetre.

LA RECEPTA

Ingredients:

(Per a la pasta)
150 ml d'aigua
100 ml d'oli
La farina fluixa que es begui (300 g. més o menys)
Una culleradeta de postres rasa de llevadura en pols




(Per farcir )
Cinc moixons
Un manat de bledes (de vegades amb espinacs)
Un manat de julivert
Una tomàtiga
Un manat de ceba tendra 
Sal, pebre, pebre bord i oli

Procediment:

Començam per treure l'espina als moixons i fer-los tallades petites. Els salpebram i hi posam un poc de pebre bord i els reservam a la gelera. 
Netejam i tallam la verdura i la deixam degotar una estona al colador, trempada amb oli, sal, pebre i pebre bord.



Mentrestant encenem el forn a 175 º amb la llauna dins  i feim la pasta de manera tradicional. 

Quan ja ha reposat uns minuts l'escampam damunt  la llauna calenta i folrada amb paper sulfurat (de forn) amb esment de no cremar-nos.  Procuram que sigui primeta i regular. 
L'enfornam durant un minut i mig sense la verdura perquè s'eixugui la part superior. La treim una altra vegada i amb esment hi col·locam la verdura per tota la coca i, per damunt, les tallades de peix. L'enfornam definitivament. Ha de coure 30 minuts més o menys a la part mitjana baixa del forn.


En esser cuita la treim i la regam lleugerament amb un poc d'oli.


Quan hagi refredat ja en podem dinar,  o berenar, o sopar.

Aquestes fotos pertanyen a una de les primeres coques que vaig fer, sense paper a la llauna. 
Ara ja no em puc desfer del paper. És més net, no s'aferra mai i el resultat és molt bo.
En altres ocasions hem substituït el moixó per altres ingredients mariners:
Bacallà i  salmó, sense cap espina i amb tallades de tomàtiga. Va resultar sorprenentment fina i deliciosa.


Gambetes.


Aladroc (en filets i sense espines).









Comentaris

Entrades populars