Sobre la cassola de Felanitx

(Recepta: Cassola)

Hi ha dos articles de contingut similar de Jaume Fàbrega, gastròmom català reconegut, apareguts a dues publicacions diferents.  
Parlen de la casola com a recepta antiga de Mallorca i sobretot de Felanitx i de Son Carrió. 

Fàbrega relaciona la cassola amb les pintures de Barceló, amb altres cuines mediterrànies i n'ofereix una recepta. 
El que m'ha cridat sobretot l'atenció és que  cita un un frare felanitxer, cuiner del convent, que en dóna una espècie de recepta en un manuscrit del segle XIII. Fàbrega diu que la recepta apareix darrera la de les pilotilles.


Curiosament entre un caramull de receptes manuscrites d'antiguitat desconeguda que he pogut consultar gràcies a la família Massutí - Sureda, he trobat , en un quadernet escrit a mà titulat Art de cuina, una recepta d'una Cassola de carn justament després de la recepta de les Pilotilles i amb més o menys els mateixos ingredients.




Podria tractar-se d'uns apunts d'aquell manuscrit citat per Fàbrega. No se'n pot llegir gairebé cap referència.



















*CASSOLA DE MIQUEL BARCELÓ


Nature morte chaude, 1983 Miquel Barceló

JAUME FÀBREGA
(Fragment)

Els colors d’ aquesta cassola no són els dels peixos de la capella de la seu de Mallorca, pero sí que tenen la flaire de les cuines i natures mortes de Miquel Barceló. 
La cassola és un suculent plat a base de carns mixtes, que encara es fa a Mallorca- per exemple a Son Carrió i, sobretot, a Felanitx, i que té un origen ben antic. En receptaris catalans del s. XVIII, per exemple, hi surt una recepta força similar i amb el mateix nom. En algunes comarques ha aarribat fins als nostres dies com a plat de Carnaval.
Jaume Martí i Oliver, al Modo de cuynar a la mallorquina, manuscrit del segle esmentat, hi inclou també la cassola de carn, guarnida amb cigrons,bessons de fava, carxofes, cards- una recepta primaveral, com podem veure-.Fra Martí, per cert, era felanitxer. 
La seva recepta apareix, justament, a continuació de la de les "pilotilles", similars a les actuals, si bé porten safrà... 

*CASSOLA DE SANT JOAN

JAUME FÀBREGA. 

(Fragment)

...La cassola de Felanitx és un plat antic. En receptaris catalans i mallorquins del s. XVIII escrits per frares, per exemple, hi surt una recepta força similar i amb el mateix nom. En algunes comarques ha arribat fins als nostres dies com a plat de Carnaval.
Jaume Martí i Oliver, frare mallorquí i un gran cuiner, que estava en un convent de Felanitx, al Modo de cuynar a la mallorquina, manuscrit del segle esmentat, hi inclou també la cassola de carn, guarnida amb cigrons, bessons de fava, carxofes, cards- una recepta primaveral, com podem veure-.
En altres llocs dels països de llengua catalana, el terme cassola- que indica un recipient de terrissa, equivalent al que a Mallorca, habitualment, s’ anomena greixonera- denomina plats concrets:és el cas de la Cassola de peix de l’Alguer (que ha passat als receptaris italians) o de Mallorca mateix-, la cassola de la Franja de Ponent, o la cassola de tros de la regió de Lleida. A Mallorca també s’ en diu cassola de Sant Joan...

Comentaris

  1. hola!!!!!
    no coneixía aquesta recepta i m'encanta!
    que be que tens aquest receptari antic.... jo també en tenc alguns...
    el teu té dolços i rebostería? una abraçada

    ResponElimina
  2. Hola. Sí que hi ha dolços. Ja en tenc qualcun al blog. Moltes gràcies per visitar el blog i pel comentari. Tu tens un blog? Com es diu?

    ResponElimina
    Respostes
    1. hola! no havía vist el teu comentari fins ara....
      no, no tenc un blog..... però m'encanta la cuina i probar receptes antigues....
      També tenc uns receptaris anticvs, i si vols podríem canviar algunes fotos de les nostres receptes...
      guillecoll@hotmail.com
      fin aviat!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars