Sobre la remolatxa
* Origen
La remolatxa és una hortalissa que tenc associada a la cuina de ca nostra de tota la vida i en canvi no vaig conèixer mai altra casa, de nina i de més gran, que en menjassin. A ca nostra, bullida, tallada i trempada amb oli, vinagre, sal i pebre, era un acompanyament de molts de segons plats. Record que ma mare en comprava al mercat i en bullia. Més endavant va començar a comercialitzar-se bullida i envasada al buit i és bén bona.
Pensava que era un producte americà que com el blat de moro, s'havia introduït a la meva família que va viure a Cuba, on va néixer la meva mare. A ca nostra sempre vàrem menjar un poc diferent que a la resta de cases.
De totes maneres és cert que com a ingredient d'ensalada consumit directament és un costum de l'Havana i és en aquest lloc que es va introduir a la nostra cuina familiar.
De totes maneres és cert que com a ingredient d'ensalada consumit directament és un costum de l'Havana i és en aquest lloc que es va introduir a la nostra cuina familiar.
Cercant-ne informació, però, m'ha sorprès que fos d'origen africà. "La remolatxa comuna (Beta vulgaris) prové d’una planta originària de la zona costera del nord de l’Àfrica (Beta marina). Es cultiva des de molt antic, al segle II aC, i va donar lloc a dues hortalisses diferents: una de fullatge molt abundant, la bleda;
i una altra amb l’arrel gruixuda i carnosa, la remolatxa, de la qual es
consumien només les fulles i s’utilitzava l’arrel com a medicina per
combatre mal de cap i de queixals. No va ser fins al segle XVI quan es
va estendre el consum de l’arrel." (http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-remolatxa)
La veritat és que no conec gaire receptes tradicionals mallorquines que en portin com a ingredient.
La veritat és que no conec gaire receptes tradicionals mallorquines que en portin com a ingredient.
Al DIEC i el DVCB es troba aquest nom juntament amb el populars beta-rave i bleda-rave.
El nom remolatxa procedeix del castellà remolacha, al mateix temps procedent de l'italià
ramolaccio.


Comentaris
Publica un comentari a l'entrada