Sobre el bacallà

Aquest poema, el va publicar a les pàgines de L’Esquella de la Torratxa (3.III.1911) Santiago Rusiñol  amb el pseudònim de Xarau; el va escriure amb doble intenció: una, explicar les delícies d’un peix universal i l’altra, la de mofar-se fins el sarcasme d’una determinada poètica noucentista encarcaradament arbitrària.


Imatge d'Internet

Al bacallà
Oda clàssica
(Santiago Rusiñol, 1911)

Peix auster! Peix ideal! Peix noucentista!

En el pòrtic mateix de la Quaresma

et saluda un gourmet i un humanista

que admira el bé que fas perquè el fas d’esma.

Oh Mut! Oh Bacallà!… Per tu les glòries

de totes les victòries!



No hi ha pas, ni en la Flora ni en la Fauna

tall comparable, en exquisida essència,

a un morro ben molsut en una llauna

amb aquell suquet ros picat d’ardència

o a una penca bullida

amb all i julivert ben amanida.



Jo t’endreço el perfum de mes estrofes

perquè, per mi, ets més bo que les pessetes;

que amb coliflor, amb patates amb mongetes,

amb pèsols amb cigrons o amb escarxofes,

amb tot cases tant bé i tens tal substància

que no pot mesurar-se ta importància.



Tu ets excel.lent de totes les maneres:

esqueixat, i fregit, i a la cassola

i en ma taula frugal tu sol imperes

amb l’esplendent auriola

dels plats millors de les millors cuineres.



Quan a punt de menjar-te el crostó em llesco,

corprès d’admiració em dic de vegades:

¿Què foren sense tu el clàssic romesco,

les sòbries esqueixades,

que són ànima i cos de les fontades?…



Ningú, ningú diria

els mil gustos que tens, tots saborosos,

quan te veiem allà a la Boqueria

entre barrils de grogues arengades

mostrant tes llenques i tos talls carnosos,

quan en remull te posen

les nimfes del mercat arremangades…



Havent-hi bacallà i bacallaneres

no és tan trista la vida com suposen

les fames mentideres

de filòsofs il.lustres,

dels Schopenhauers, Kants i Zaratustres.



¡Glòria al peix inactual, al peix que es troba

en les aigües d’Islàndia i Terranova,

i, pescat i salat, emprèn el viatge

cap a tots els racons del gran formatge!



Tu sustentes igual el ric que el pobre

tu ets l’amic del senyor i del manobre,

i, ara a la viscaína

ara a tall de Provença

no hi ha menú de taula de gent fina

que no s’honori amb ta virtut immensa.



El llagostí, el llenguado, el salmó, el nero,

¿què són al teu costat, si bé es compara?

Un menjar presumit, vianda cara,

peixet “papa-dinero”.



El glosador, oh Bacallà, et venera,

que és part d’Humanitat, i considera:

¡que en seria de nyicris i pipioli,

si el teu fetge gloriós no ens donés l’oli

que ens reconstitueix i ens assegura

la nostra miserable carnadura!

  

Cita de Josep Pla sobre el bacallà:


"El bacallà compleix amb la seva obligació fins i tot després d'haver estat convertit en mercaderia ressecada, fibrosa i momificada. El bacallà és susceptible de ressucitar, cosa que no sol pas ésser gaire corrent ni donar-se amb excessiva freqüència."


JOSEP PLA  EL QUE HEM MENJAT 


 

Comentaris

Entrades populars