Sopes seques d'estiu
Enllaços: CURIOSITATS (Pebre bord tap de cortí)
D'estiu, ho són no per fresques sinó per la classe de verdures que contenen. La recepta segueix més o menys les passes de les Sopes seques amb esclata-sangs,
Sempre havia associat i menjat les sopes durant els mesos d'hivern. A ca nostra no en feien d'altres, però es veu que aquesta també és una recepta ben antiga. Un dia a un restaurant casolà de Felanitx ens en varen donar de menú i, en veure-les, en Tomeu va tornar quaranta anys enrere. La seva padrina Padrinetes en feia per a ell i el seu padrí. No n'havia tornat menjar mai més.
Per això, entre consultes i els seus records, hem decidit fer aquest plat ara que ja duim una bona temporada de calor i aprofitant que ens han fet un present de verdures acabades de collir.
Ingredients:
(Per a dues racions discretes)
Una ceba
Dues cebes tendres
Un pebre tendre verd
Dues tomàtigues
Un carabassó
Un grapat de mongetes tendres
Dos alls
300 mililitres d'aigua (podria ser brou de verdures)
Sal, pebre
Una culleradeta de postres de pebre bord tap de cortí
Quatre cullerades d'oli d'oliva
Dos ous
Deu llesques de sopes de pa (segons la mida)
Procediment:
Preparam tots els ingredients. Capolam a mà les cebes, les tomàtigues, el julivert i els alls. Tallam a trossets petits, a la brunesa, el pebre, el carabassó i les mongetes.
Posam tres cullerades d'oli en una pella de base ampla. Començam a sofregir, a foc suau, la ceba i els alls. Anam incorporant-hi amb un minut d'interval la resta de verdures (pebre, mongetes, tomàtiga i julivert i carabassó).
Quan han perdut un poc d'aigua, les salpebram i hi posam el pebre bord. Ho remenam bé. Ho deixam coure fins que les verdures són tendres.
Hi afegim l'aigua i ho feim coure tapat uns vint minuts més.
Si veim que perd tot el brou hi hem d'afegir un poc d'aigua. En acabar de coure hi ha d'haver humitat suficient per banyar les sopes de pa i per després posar-les al forn.
Preparam una greixonera o cassola baixa i tapam la base amb una bona cullerada de verdures.
Damunt, hi col·locam les sopes i les cobrim amb la resta del sofregit. Hi abocam l'altra cullerada d'oli per damunt.
Convé que hi estiguin una estona perquè tot s'amari bé.
En aquest moment ja podríem dinar-ne, però aquestes sopes que volen ser aquelles de la padrina no estaran a punt fins que hi courem els ous damunt, que és allò que, sobretot, les farà especials.
Encenem el forn a 180º.
Rompem els ous damunt les sopes els salam lleugerament i en esser calent el forn les hi posam.
El forn ha d'estar ben calent perquè hi han d'estar poc temps, el suficient perquè els ous no siguin crus.
El resultat no ha estat gens decebedor i a mi m'han agradat molt també acompanyades d'unes bones tàperes.













Comentaris
Publica un comentari a l'entrada