Estrigassons ofegats
El diccionaris defineixen el verb ofegar, a part dels significats propis o figurats del terme, com una manera de coure aliments amb poc foc, amb poc líquid i tapats.
El DCVB inclou una variant d' ofegat que no havia sentit a dir mai: ofegat dolç, amb moniato, saïm, sucre i canyella.
Hi ha moltes receptes d'ofegats a totes les terres catalanes sobretot amb pèsols i faves. És el nostre cas. Els estrigassons (pèsols) ofegats ens agraden molt i en feim un parell de vegades cada hivern. És una recepta d'un contingut calòric mitjà-alt. Per una banda no hi planyem l'oli i hi posam algun ingredient potent, per altra, tot i el seu color, es tracta de llegum i no verdura i els llegums tenen moltes calories.
Ingredients:
Dues bosses de 400g (800g més o menys) d'estrigassons fins congelats
Un quilo de carxofes
Un botifarró
Un tall de sobrassada o de llonganissa
300 g de costella baixa
Un litre de brou de carn
Dues cebes
Dos alls
Quatre tomàtigues de ramellet
Fonoll, herbassana i moraduix
Sal, pebre
Oli d'oliva
El suc de mitja llimona i unes fulles de julivert (per a la carxofa)
Dos ous bullits opcionals
Procediment:
Preparam els ingredients.
Salpebram la carn que ja tenim en trossets petits de la carnisseria.
Capolam les cebes amb els alls i també les tomàtigues.
Preparam les carxofes, tallant-ne els cors en trossos mitjancers. Les reservam en aigua i suc de llimona i unes fulles de julivert.
Sofregim la carn en una pella amb un poc d'oli. Quan ja té color hi afegim la ceba amb els alls i la tomàtiga. Hi afegim un poc de sal i pebre.
Quan el sofregit és cuit, l'abocam en una cassola o greixonera alta juntament amb el brou i ho posam al foc. Quan bulli hi tiram els estrigassons i ho deixam bullir així uns deu minuts més.
En aquest moment hi afegim el manat d'herbes, la sobrassada sense pell en trossets, el botifarró pelat en rodanxes primes i les carxofes.
Ha de coure uns quinze minuts més. Apagam el foc i ho deixam reposar una estona.
En servir els plats, podem acompanyar aquest ofegat amb ou bullit. No el posam tallat dins la cassola perquè no volem que el suc es modifiqui amb el vermell de l'ou. Per això el servim a part i cadascú, si en vol, se n'hi posa.
Els estrigassons ofegats es poden fer amb anterioritat i admeten perfectament la congelació si ens en sobren. En aquest cas la recepta és per a quatre o sis persones segons si es tracta de plat únic o no.
Ingredients:
Dues bosses de 400g (800g més o menys) d'estrigassons fins congelats
Un quilo de carxofes
Un botifarró
Un tall de sobrassada o de llonganissa
300 g de costella baixa
Un litre de brou de carn
Dues cebes
Dos alls
Quatre tomàtigues de ramellet
Fonoll, herbassana i moraduix
Sal, pebre
Oli d'oliva
El suc de mitja llimona i unes fulles de julivert (per a la carxofa)
Dos ous bullits opcionals
Procediment:
Preparam els ingredients.
Salpebram la carn que ja tenim en trossets petits de la carnisseria.
Capolam les cebes amb els alls i també les tomàtigues.
Preparam les carxofes, tallant-ne els cors en trossos mitjancers. Les reservam en aigua i suc de llimona i unes fulles de julivert.
Sofregim la carn en una pella amb un poc d'oli. Quan ja té color hi afegim la ceba amb els alls i la tomàtiga. Hi afegim un poc de sal i pebre.
Quan el sofregit és cuit, l'abocam en una cassola o greixonera alta juntament amb el brou i ho posam al foc. Quan bulli hi tiram els estrigassons i ho deixam bullir així uns deu minuts més.
En aquest moment hi afegim el manat d'herbes, la sobrassada sense pell en trossets, el botifarró pelat en rodanxes primes i les carxofes.
Ha de coure uns quinze minuts més. Apagam el foc i ho deixam reposar una estona.
En servir els plats, podem acompanyar aquest ofegat amb ou bullit. No el posam tallat dins la cassola perquè no volem que el suc es modifiqui amb el vermell de l'ou. Per això el servim a part i cadascú, si en vol, se n'hi posa.
Els estrigassons ofegats es poden fer amb anterioritat i admeten perfectament la congelació si ens en sobren. En aquest cas la recepta és per a quatre o sis persones segons si es tracta de plat únic o no.
Enllaços:








Comentaris
Publica un comentari a l'entrada