Cuixa de xot rostida amb patates i moniatos



La idea d'aquest plat és que sigui festiu, un Dinar del dia dels Reis per exemple, relativament fàcil i per a molts.
El problema, la capacitat del forn. Si són una quinzena de convidats no queda més remei que fer-ne dues coccions.

Aquest rostit  uneix la idea de la nostra carnissera i amiga Mari Carmen, de coure el xot amb els ossos, per després al final de la cocció, treure'ls fàcilment i servir-lo desossat, amb l'adob i la guarnició que  hem après de la nostra amiga Francisca Nicolau. És convenient fer-lo amb antelació fins i tot el vespre abans si és per a un dinar, per poder tenir les cuixes desossades una hora, almenys, a la gelera.

Ingredients:
(Recepta per a 8 o  10  persones)

Dues cuixes de xot. (La carnissera ens les ha preparades per poder-les desossar)
Una cabeça i mitja d'alls
El suc de tres llimones
Un tassonet de conyac
Oli d'oliva (Poc)
Aigua
Sal i pebre bo
Setze patates petites o vuit de mitjanceres (de s'Horta si pot ser)
Quatre moniatos petits.

Procediment:

Tenim la carn salpebrada des d'abans  a la gelera.
Encenem el forn a 180º.
Pelam les patates i els moniatos. Posam les patates senceres i els moniatos en meitats dins la rostidora.
Esclafam cada un dels alls i els hi afegim.



Col·locam la carn a la rostidora.



Coure les patates i els moniatos  a la mateixa rostidora i no a part  és convenient perquè es confiten millor.

Mesclam el suc de llimona, el conyac, un poc d'oli i un poc d'aigua (ho podem anar tastant).
Regam la carn amb aquest suc. Tots els ingredients hi han d'estar  en contacte. Si amb la cocció es va assecant, hi afegim un poc d'aigua. 
Ho enfornam i ha de coure  unes tres hores. 
Els primers 45 minuts  a 140º. Giram la carn. Regam les patates i els moniatos amb el suc.
Els segons tres quarts a 175º. La tronam girar. Tornam regar les patates i els moniatos. 
45 minuts més  a 185º. Tornam girar la carn i a regar la resta d'ingredients.
Els darrers tres quarts a 200º.

Quan són cuites i hem tret la rostidora del forn, posam les cuixes de xot damunt una post i amb l'ajuda d'un ganivet en treim els ossos sense espenyar la cuixa.
Tornam ajuntar la carn i l'embolicam  amb paper d'alumini a fi que refredi compacta. La podem posar unes hores a la gelera. Després en feim talls més fàcilment i els tornam a posar a la rostidora amb la resta d'ingredients per fer la darrera encalentida a punt de servir-ho.






Podem tenir aquesta feina feta un poc abans del dinar i encalentir-ho ja tallat i tapat amb paper d'alumini perquè no se'n redueixi el suc ni resulti seca la carn.



A l'hora de fer el plat servim uns talls de cuixa,  patates i  moniato. Ho regam amb un poc de suc. 









Comentaris

Entrades populars