Flam d'albergínies
Aquesta recepta ve a ser una versió, crec que de ca nostra, de la tradicional granada d'albergínia. Hi ha moltes fórmules semblants amb noms com pastís o púding d'albergínia. A totes les receptes que he trobat de granada, hi sol haver carn capolada, a la resta de receptes hi posen pebre, carabassó...
La nostra, que anomenam flam, és diferent. L'ingredient primordial és l'albergínia i resulta molt adequat com a plat principal acompanyat d'ensalada, per a un àpat lleuger, o com a plat d'acompanyament d'una carn o un peix en qualsevol forma que no tengui salsa.
Es pot menjar tebi o fred. Es conserva uns dies a la gelera. En molts de casos a ca nostra l'acompanyàvem de salsa de tomàtiga. Per a mi, però, no en necessita perquè té un gust molt bo que no m'agrada desfigurar. Com que surten dos flams, se'n pot servir un amb salsa i l'altre sense.
Ingredients:
Cinc albergínies
Cinc ous
Dues cebes
Tres tomàtigues petites
Tres tomàtigues petites
Un manadet de julivert
Mig tassó de llet
Sal i pebre
Oli d'oliva
Procediment:
Pelam les albergínies i en feim daus petits. Els posam en remull amb aigua i sal i una branca de julivert perquè no tornin negres.
Colam els trossos d'albergínies i els eixugam un poc.
Els fregim amb oli i quan són un poc transparents hi afegim la ceba i un poc després la tomàtiga amb el julivert. Ho salpebram i esperam que sigui cuit.
Els fregim amb oli i quan són un poc transparents hi afegim la ceba i un poc després la tomàtiga amb el julivert. Ho salpebram i esperam que sigui cuit.
Encenem el forn a 175º.
Quan ha refredat un poc, ho posam en un colador perquè perdi l'excés d'oli. No és necessari però ens agrada més.
Ho posam en un altre bol i hi mesclam els ous batuts prèviament amb la llet. Si trobam que és un poc massa espès hi podem afegir un poc de llet. Ho tastam per comprovar que no és fat.
Abocam la pasta als motlles preparats i els posam al forn al bany maria.
Hi han d'estar uns 30 minuts. Quan vegem que són gairebé cuits, els treim del bany maria i els acabam de coure directament a la graella de forn 15 minuts més.
Hi han d'estar uns 30 minuts. Quan vegem que són gairebé cuits, els treim del bany maria i els acabam de coure directament a la graella de forn 15 minuts més.
En esser cuits esperam que refredin un poc i els podem desemmotllar, tombant-los i estirant amb esment el paper. No s'aferren ni es rompen ni s'embruten especialment els motlles.
Enllaços:
LLENGUA (Albergínia)
ARTICLES (Jaume Fàbrega)
CULTURA POPULAR (Endevinalles)
OBRES LITERÀRIES (Poesia)
CURIOSITATS (Sobre el bany maria)
LLENGUA (Albergínia)
ARTICLES (Jaume Fàbrega)
CULTURA POPULAR (Endevinalles)
OBRES LITERÀRIES (Poesia)
CURIOSITATS (Sobre el bany maria)

Comentaris
Publica un comentari a l'entrada