Escabetx de mussola
Quatre tallades grosses de mussola no gaire gruixades.
Una llesca de molla de pa
Farina
Un manadet de julivert
Una culleradeta de pebre bord
Quatre alls
Sal i pebre
Una fulla de llorer
Oli d'oliva
Vinagre
Procediment:
Podem utilitzar mussola fresca o congelada. Si està en bones condicions, és un dels peixos que congelat no perd gaire pes ni varia gaire de gust.
Netejam les tallades de peix i els llevam la part més obscura de les voreres. També els llevam l'única espina que tenen. Ens queden dos talls de cada una i encara els tornam dividir en dos o tres segons la mida. L'objectiu és que quedin medallons d'uns 5 centímetres.
Salpebram i enfarinolam el peix. Tot seguit el fregim en una pella amb oli d'oliva i el col·locam fregit dins una greixonera o un altre recipient de base ampla que servirà per dur a taula.
Preparam l'escabetx:
- Colam l'oli de fregir el peix, el mesuram (a cullerades o amb un mesurador)i el posam en una pella neta. Si trobam que és massa no l'hi posam tot. Però hem de tenir clar la quantitat que n'hi posam.
- Amb la picadora capolam mesclats els alls, la molla de pa remullada en aigua, el julivert, el pebre bord i la meitat de vinagre que d'oli tenim a la pella. Hi afegim un poc d'aigua si cal.
- Posam la mescla i la fulla de llorer dins la pella.
- Ho deixam coure una estoneta. Hi podem anar afegint una mica més d'aigua si ho trobam espès.
- En esser cuit i ben lligat, apagam el foc i esperam que refredi.
M'ha agradat trobar un consell en un llibret antic que transcric exactament, faltes incloses: "És molt convenient abocar aquest suc demunt el peix quant ja sien fredes una i altra cosa perquè si se mescla en calent, el peix tornará moll." (La cuinera pràctique Estampa felanitxera 1935)
Així ho feim. Esperam que sigui tot fred per mesclar-ho. Després convé que passin unes hores abans de menjar-ne. És ben corrent fer-lo un dia per l'altre.
Així ho feim. Esperam que sigui tot fred per mesclar-ho. Després convé que passin unes hores abans de menjar-ne. És ben corrent fer-lo un dia per l'altre.
Aquesta és la recepta d'escabetx que ma mare feia amb rap quan volia satisfer els seus convidats a la festa de Sant Rafel.
He volgut contrastar-la amb altres, en blogs i altres receptaris i m'ha costat molt trobar-ne cap, ni catalana ni espanyola, en què la salsa porti molla de pa. Finalment ha estat en aquest llibret citat que, d'una manera molt breu i sense indicar-ne ni quantitats ni temps, he trobat un paràgraf que s'hi refereix a la pàgina 70 titulat Escabetxo.
He volgut contrastar-la amb altres, en blogs i altres receptaris i m'ha costat molt trobar-ne cap, ni catalana ni espanyola, en què la salsa porti molla de pa. Finalment ha estat en aquest llibret citat que, d'una manera molt breu i sense indicar-ne ni quantitats ni temps, he trobat un paràgraf que s'hi refereix a la pàgina 70 titulat Escabetxo.
Enllaços:




Comentaris
Publica un comentari a l'entrada