Ensalada de nespres (nísperos) i espinacs

Ellaços:
LLENGUA (Nespra/Nespla)




Em costa utilitzar el nom correcte d'aquesta fruita. La coneixem com  níspero i la traducció de nespra ens pareix estranya perquè la relacionam amb la nespla


A part de les ganes de provar aquesta ensalada, un altre motiu per fer l'entrada al blog és l'interès de parlar dels "nísperos" i poder incloure-hi una dita que any rere any, en arribar la temporada, repetien primer la meva padrina comare i després mon pare . Ens ha quedat com una tradició i cada any la deim un dels primers pics que en menjam. És en castellà però ens fa gràcia i a més fa honor a la platada que en menjam i a la poca paret que fan.


"Quién nísperos come, bebe cerveza, espárragos chupa i besa una vieja; ni come, ni bebe, ni chupa, ni besa".

La temporada d'aquesta fruita és molt breu. 
La veritat és que les nespres que trobam a les botigues són molt vistoses, pareixen madures i en tastar-les resulten insípides. Només al mercat de vegades en trobam d'aquelles d'un temps, més petites, dolces i amb una pinyolada d'espant. D'aquell temps que a moltes cases en tenien al "corral" i en regalaven als veïnats i coneguts. 
No puc deixar de pensar en les platades que en menjàvem a ca nostra com a final d'un dinar. Mon pare i jo pareixia que competíem a veure qui en menjava més. Record un amic que venia per ca nostra i se n'espantava.
Com que enguany hem tengut la sort que diverses amigues m'han fet un bon present d'aquesta fruita, m'he animat a fer-ne una ensalada ben original. 



La recepta és una versió amb variants d'una ensalada que he trobat en un altre blog.

Ingredients:


Una bossa de fulles d'espinacs tendres
Vuit nespres de bona mida
Una bolla de mozzarella tendra
40 de  grans de blat de moro/de les índies torrats 
Salsa de maduixes (vuit maduixes, una cullerada  de vinagre, una cullerada de sucre, i una cullerada d'oli d'oliva i un polset de pebre bo)

Procediment:

Començam per fer la salsa de maduixes. La podem tenir feta d'abans i conservada a la gelera. També ens servirà per a carns rostides o torrades.



Rentam i trossejam les maduixes i les posam en un perol al foc  juntament amb el sucre i el vinagre. Les deixam coure durant 10 minuts.




Les trituram i les deixam refredar. Després hi afegim la cullerada d'oli i el polset de pebre bo.


Trossejam el formatge.
Pelam i trossejam les nespres.
En un morter picam els fruits secs. No utilitzam la picadora perquè ha de ser un capolat gruixat.



En una ensaladera posam les fulles dels espinacs, el formatge i les nespres.
















Hi escampam el blat i un raig d'oli d'oliva. 
Regam l'ensalada amb un poc de salsa de maduixes.




Servim a part la resta de salsa i cadascú se n'hi afegeix al plat.




Comentaris

Entrades populars