Tapa / Pintxo / Montadito / Canapè


Ja sabem que durant els darrers anys s'ha posat molt de moda que els bars ofereixin hores, dies, èpoques determinades, aquestes petites racions que trobam en forma de noms diversos. A les grans ciutats com Palma i Barcelona han proliferat els locals dedicats a aquests productes que afavoreixen les trobades informals d'amics.
Han sorgit fins i tot activitats de recorreguts per bars amb noms noms com ruta martiana, rutapa...

Entre els mateixos receptaris i articles gastronòmics hi ha diversitat d'opinions a l'hora de posar-se d'acord a usar els noms adequadament: canapès, tapes, pintxos, montaditos.

En el nostre cas hi hem d'afegir la qüestió dels barbarismes.

(Totes les imatges són d'Internet)

Tapa (DIEC) Petita ració d’olives, marisc, embotits, croquetes, etc., que se serveix en bars i establiments similars, especialment com a part d’un aperitiu.

La majoria d'opinions coincideixen a concretar el nom de  tapa en els casos en què es necessiten coberts (forqueta almenys) per menjar-los.

No hem d'oblidar que des de sempre als bars de Mallorca hi ha hagut tapes que es consumeixen sobretot en forma de variats.


Pintxos  (o pinchos)
Segons si ens referim als  bascos, tan famosos o als espanyols. El seu nom prové del fet de la seva subjecció al pa amb un punxó o escuradents.
Solen consistir en un tros de pa, sense especificar-ne el tipus, i algun ingredient damunt. També podrien ser ingredients sense pa.



Montaditos
Són una versió dels mateixos pintxos però sempre amb pa de barra tallat en forma diagonal.



Canapè 
(DIEC) Petita peça de pa, galeta, torrada, etc., amb alguna menja salada al damunt. Prendre uns canapès com a aperitiu.




En català podem usar tranquil·lament les paraules tapa i canapè.
En els altres casos es tracta de barbarismes, per ara, no admesos.

Hi ha hagut intents fracassats d'integrar la forma muntadet.

Finalment les entitats lingüístiques competents (TERMCAT) han acordat que el terme adequat per a alguns d'aquests productes és:

Barqueta

Menja que consta d'una base, generalment una llesca de pa no gaire gran, damunt de la qual es disposen un o més productes o una preparació culinària, sovint amb un escuradents que ajuda a sostenir el conjunt. 

Comentaris

Entrades populars