Sobre la bullabessa


* EL NOM

La paraula bullabessa procedeix de l'occità, concretament del verbs bolhir (bullir el peix) i abaissar (abaixar el foc), que fan referència a la manera de preparar el plat: primer bullir i després mantenir a foc baix.
En occità el plat es coneix amb el nom de bolhabaissa i en francès corresponen a bouillabaisse.

El DIEC defineix la paraula catalana  com una sopa elaborada amb diverses menes de peix i de crustacis bullits, un sofregit fet d'oli i tomàquet i d'altres vegetals.

Queda clar així que es tracta d'un plat de cullera, una sopa  relacionada més amb una caldereta que amb un suquet.


*L'ORIGEN

Com molts dels plats de peix antics, l'origen de la bullabessa és la recepta que feien els pescadors amb el peix que no venien o que s'havia mig desfet. 
El situam sobretot a Marsella, on pareix que consistia en un brou en què havien bullit el peix que menjaven amb pa i una salsa semblant a l'allioli, rolha. A part es menjaven el peix.




El plat ha evolucionat i segons els costums a cada casa n'hi ha la seva pròpia recepta.









Comentaris

Entrades populars