Burballes


En parlar de burballes em venen records d'hivern al port durant la meva infància.  Jo era un poc triada en el menjar i a ca nostra les burballes no m'agradaven gaire, però en canvi quan anava a passar uns dies al port a ca la meva tieta, m'agradaven molt les que feien a ca seva.
No n'he menjades gaire vegades més i ara que m'agrada tot m'han vengut ganes fer-ne.

Les burballes són uns fideus amples i irregulars de llargària, semblants als tagliatelle italians però es mengen amb brou i cullera i, per tant, tallats.




LLENGUA

La paraula burballa en el seu sentit més general es refereix (DIEC) a una llenca de fusta que resulta de passar la plana o una altra eina de fuster. 
Hem de suposar que per la seva forma aquests  fideus amples de Mallorca reben també aquest nom.

L'origen llatí de la paraula és burbalia, de significat budell. (DCVB)


LA RECEPTA

Ingredients:

Un litre de brou de carn
100g de Costella baixa 
200 g d'ales de pollastre 
Una grapada d'estrigassons (pèsols, en aquest cas frescs i molt tendres))
Una ceba
Dues tomàtigues de ramellet (o una de les altres)
Un tros de sobrassada
Burballes (125g)
Sal i pebre
Oli d'oliva


Procediment:

Capolam la ceba i la tomàtiga. Salpebram la carn.

En una pella amb oli sofregim la carn i després hi afegim la ceba. Ho remenam i aviat hi incorporam la tomàtiga. 



Quan ja és gairebé cuit  hi posam els estrigassons i i la sobrassada en trossets. 



Ho tastam per si hi hem d'afegir sal o pebre. Després  d'una remenada aturam el foc.




En una olla o cassola reunim el sofregit i el brou. Ho posam al foc i ho feim bullir uns deu minuts.


Abans de coure les burballes convé que amb la mà les rompem un poc perquè no resultin massa llargues. S'han de poder menjar amb la cullera.
En tirar-les al brou han de coure unes 10 minuts.


Amb aquesta quantitat pot sortir un primer plat  per a tres persones. Si es tracta de plat únic serà adequat per a dues. 



Comentaris

  1. A jo tampoc m'agradaven gens.

    Quan arribavem "des banyos" trobar un plat de burballes un poc estovades, era terrible. però un polo de coco de can Llenya ho componia un poc.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars