Coca de ceba




Segurament serà la darrera coca d'aquesta temporada, a l'acabament del bon temps. Associam aquest tipus de menjars a l'estiu encara que de coques amb verdura en fan tot l'any. A la tardor, però, ja començam a trobar ingredients que ens obren les ganes de fer noves receptes. Així i tot el bon clima ens anima a acomiadar l'estiu amb aquesta coca de ceba. 
En aquesta ocasió la farem  amb alguna variació. Som pocs de família i així i tot  tenim preferències capricioses diferents: ceba tota sola, ceba amb sobrassada i ceba amb figues... Així és que, com que serà la darrera, la farem adaptada a la tardor i   per acontentar-nos a tots.

Tot i que no he estat capaç de trobar-ne cap recepta al llibre de Madò Coloma, Cocina selecta mallorquina, ni a l'altre llibret antic que maneig, La cuinera pràctique, que ja he esmentat en altres ocasions, la coca de ceba o amb ceba i sobrassada, és, segons algunes fonts blogueres consultades,  de les coques més antigues de Mallorca  

LA RECEPTA

Seguim gairebé el procediment de la coca de verdura. Aquesta requereix, però, la preparació de la ceba amb més antelació. 

Ingredients:

(Per a la pasta)
150 ml d'aigua
100 ml d'oli d'oliva
La farina fluixa que es begui (300 g. més o menys)
Una culleradeta de postres rasa de llevadura en pols

(Per al farciment)
Quatre cebes
Sal, pebre, pebre bord

Oli d'oliva
Tres  talls prims de sobrassada
Tres o quatre figues  segons la mida, netes i tallades en rodanxes
Una carxofa
              



Procediment:

Pelam i tallam les cebes a la  juliana, finetes.

Les col·locam en un colador i ja les podem trempar amb sal, pebre, pebre bord i un poc d'oli.
Les deixam a la gelera unes hores o fins i tot, si ens convé, des del vespre anterior.

Pelam la carxofa i en feim talls fins  que reservarem una estona amb aigua i llimona.
Preparam la pasta, tradicionalment,  mentre encalentim el forn a 175º.
L'estenem damunt la llauna untada d'oli i un poc enfarinolada. 
(*Actualment damunt una llauna prèviament calenta i folrada de paper de forn).
La feim coure un minut i mig sense res damunt perquè s'eixugui. La tornam treure.

Treim la ceba de la gelera i  amb un guant l'expremem ben fort fins fer-li fer tot el suc que encara té. Veurem que ja pareix cuita.
L'escampam damunt la pasta ben regularment. 
Colam i eixugam els trossos de carxofa i els salpebram.

Dividim  la coca  en quatre parts en què alternam ceba tota sola, figues, sobrassada i carxofa.

 
L'enfornam durant 30 minuts a la situació mitjana- baixa del forn. Hem de vigilar que no tengui massa foc de damunt i que la ceba no es cremi. 
Si trobam que la part de davall no és ben cuita la podem deixar 10 minuts més a la part baixa del forn.
En treure-la hi posarem un rajolí d'oli.




I que cadascú se'n faci el tros que vulgui que segurament serà un poc de cada banda.   
    


Coca de ceba amb figues i sobrassada d'una altra ocasió


(En aquesta ocasió he fet la pasta amb 400 g de farina, 200 ml d'aigua i 100 ml d'oli més la llevadura. Me n'ha sobrat una tercera part amb la intenció de fer una coca amb sucre, amb qualque variació respecte a la recepta d'aprofitament de la pasta de les panades: a més de posar-hi pinyons he substituït la sobrassada per confitura de maduixa i s'ha assemblat més que mai a la coca de vidre catalana perquè més que tallar-la l'hem trencada en trossos irregulars)









Comentaris

Entrades populars