Talec
(Recepta: Pa i talec torrat)
Aquest embotit és especialment bo per a untar el pa perquè dins la peça grossa es manté més temps sense assecar-se tant com la llonganissa o la sobrassada. També sol ser una barreja amb més greix que altres peces de les matances.
*La paraula talec referida al producte matancer, només és usada a part de Mallorca i sobretot a Felanitx.
De vegades es relaciona amb la paraula tel perquè així com diu la definició del DCVB el talec és
una sobrassada molt grossa que
se fa omplint de pasta el tel del sagí i cosint aquest, en lloc de
budell.
Però el talec està relacionat amb el talec o taleca, segons el mateix diccionari, que és un sac relativament petit, però de tela millor que la dels sacs normals, per a dur diners, menjua individual o altres coses de poc embalum...
Per tant, n'és una variant en sentit figurat per la seva forma- de saquet- i contingut.
La paraula talec procedeix juntament amb el femení taleca de la forma aràbiga taʽliḳa, del mateix significat.
*A la major part de Mallorca elaboren aquest mateix embotit però l'anomenen amb el terme de la peça que el conté: bufeta o bisbe.
![]() |
| Bisbe (Imatge d'Internet) |
Només a pocs pobles com Felanitx, hi predomina el nom en sentit figurat de la peça: Talec.
![]() |
| Imatge d'Internet |
Aquest embotit és especialment bo per a untar el pa perquè dins la peça grossa es manté més temps sense assecar-se tant com la llonganissa o la sobrassada. També sol ser una barreja amb més greix que altres peces de les matances.




Comentaris
Publica un comentari a l'entrada