Pèsols o estiragassóns, una classe.

(Recepta: Estrigassons ofegats)

*Pèsols o estiragassons, una classe

Andreu Manresa, El país (9 d'abril 2016)

ttp://cat.elpais.com/cat/2016/04/09/espana/1460217062_620419.html

(Fragment)

Creixen ocults, embeinats, però no són perdigons, idèntics sí, i són usats en guarnició o companyia que contamina el relat



Pèsols, xítxaros, pintxos, estiragassons, etc., els noms són la mateixa cosa identificable en un pam del territori del català a Mallorca. El nom és la matrícula de la vella militància singular. Arreu, a cada poble i als redols de la terra l'origen acostuma a marcar la identitat del producte, ara i sempre tan delicat.
Res mai més no serà igual en els usos i la mentalitat d'un comensal —infantil o madur— després de reconèixer interès o curiositat pels pèsols, lleugers, deliciosos, una mica dolcencs, sí. Descobrir el ventall de sorpresa, sabor, textura, ressons, i subtileses d'aquestes minúcies verdes, llegums en dispersió, suscita generalment passió, certa addicció...

Comentaris

Entrades populars