Lluç farcit de gambes


Una recepta un poc laboriosa per a un dia especial.

Aquesta recepta parteix de la idea del sofregit que serveix com a base del Flam de peix de ma mare que podeu trobar també al blog.


LA RECEPTA

Ingredients:

Dos filets de cua de lluç sense espines
150 g de gambes  fresques  ja pelades (Uns 400 g amb pell)
Mitja ceba  
Un porro
Una tomàtiga petita
Un tros de pebre vermell 
Dues cullerades de julivert capolat
Dos alls
Oli d'oliva
Un ou
250 ml de crema de llet 
Una cullerada de galeta picada
Sal i pebre


Procediment:

Preparam tots els ingredients:

Rentam i eixugam els filets de peix i asseguram que no hi queda cap espina. 


Els salpebram  i els reservam. 


Rentam les gambes, les pelam i també les salpebram.


Podríem utilitzar gambés congelades ja pelades. Ens estalviaríem una bona feina però  el gust final del plat no és el mateix i tractant-se d'una recepta d'excepció bé s'ho val.

No tudam els caps ni les pells. Els salpebram i els sofregim amb oli abundant. Quan són cuits els  colam juntament amb l'oli i els espremem. Conservam el suc resultant i el congelam. Quan hàgim de fer arròs de peix o paella serà la base d'un bon sofregit.


Capolam la ceba i el porro, la tomàtiga, el julivert i els alls, tot a part.
Feim trossos petits del pebre.


Al wok o en una pella amb oli començam sofregint  la ceba, el porro , l'all i el pebre. Ho salpebram.  
En ser mig cuit en reservam quatre cullerades a part.


Posam les gambes al sofregit que ha quedat al wok. 


Després d'un minut hi abocam la tomàtiga i el julivert. Comprovam que està bé de sal i pebre.


En trobar que és cuit apagam el foc. Ho passam per un colador perquè deixi anar l'oli sobrant i ho deixam refredar.


És quan hi afegim l'ou remenat amb un poc de  crema llet. Ho mesclam bé. No ha de ser gaire líquid. Ho reservam. Fins i tot podem tenir aquest procés preparat amb antelació. 


Encenem el forn a 175 º C amb ventilador.

Amb la picadora o amb una batedora capolam el sofregit que havíem reservat, el mesclam amb la crema de llet per fer-ne una salsa.


Ja tenim ho tenim tot a punt.

 
Escampam la salsa per la base d'una rostidora. I hi col·locam un filet de lluç amb la pell davall.


El cobrim amb el sofregit  i el tapam amb l'altre filet. 



Amb una cullera agafam un poc de salsa i la repartim per damunt el peix.
Mesclam una cullerada de galeta picada amb una cullerada de julivert.
L'escampam  damunt tot el peix. Hi feim un poc de pressió amb les mans.
Finalment ho regam amb un poc d'oli.


Enfornam la rostidora 
Amb trenta-cinc minuts és cuit.
Si a mitja cocció trobam que s'ha espessit massa la salsa hi podem afegir un poc de crema de llet. De totes maneres és una salsa espessa.



Es pot acompanyar de patates en diferents formes ( bullides, fregides, rostides, en puré...), arròs, verdures o d'altres complements que trobem adequats. 
En aquest cas hem bullit patates petites i després les hem passat per la pella amb un poc de mantega.


A l'hora de fer els plats cal tenir un poc d'esment per no descompondre el farcit. Amb l'ajuda d'una pala resulta fàcil. 
Una mossegada de peix, farciment, salsa i patata és com deia mon pare bocatto di cardinale!

Un comentari o un consell:
L'he fet  un parell de vegades i encara que el gust ha estat igual de bo  en una ocasió el resultat no ha estat el desitjat.
Es tracta que els talls de peix siguin prims. La cua ho era. Però quan hem utilitzat la part del lloms més gruixada de lluç, la barreja de farciment i peix ha estat desproporcionada.
Per això si ens hi tornam trobar convé que xapem per la meitat transversal els lloms del peix. Més fàcil si ho feim estant un poc congelats.

















Comentaris

Entrades populars