Lasanya d'espinacs, salmó fumat i pinyons
La lasanya, així com l'entenem ara, és un plat de la cuina italiana (lasagna) com tots sabem però el nom procedeix d'una paraula grega, lasanon, referida a un recipient per cuinar.
Actualment parlam de lasanya quan ens referim a la pasta per fer-la i al plat cuinat.
En aquest cas és una recepta per a quatre o sis persones segons si es tracta d'un plat únic o no. Però és una d'aquelles elaboracions molt adequades per quan es prepara un dinar o un sopar per a molts de comensals. Amb més o menys la mateixa feina, una rostidora grossa i l'adaptació de la quantitat d'ingredients resulta còmoda de preparar i de servir i al mateix temps gairebé del gust de tothom.
La recepta
Ingredients:
12 plaques de lasanya
Un porro
Mitja ceba
600 g d'espinacs congelats (o dos manats d'espinacs frescs o dues bosses d'espinacs tendres)
35 g de pinyons
200 g de salmó fumat
150 g de formatge ratllat per a gratinar (en aquest cas mescla de tres formatges)
150 g de formatge ratllat per a gratinar (en aquest cas mescla de tres formatges)
Oli d'oliva
Sal i pebre
Sal i pebre
Per a la beixamel:
3/4 de litre de llet
Una cullerada de farina ben plena
30 g de mantega
Un poc més de mantega per al final
Un poc més de mantega per al final
Sal, pebre, nou moscada
Procediment:
Preparam tots els ingredients: capolam la ceba i el porro; bullim breument els espinacs i els feim treure tota l'aigua; feim trossos llarguers del salmó.
Hi afegim els espinacs i aviat, quan ja s'han reduït, hi posam el salmó i els pinyons.
Ho remenam un minut i ja ho podem llevar del foc. Ho tastam per si hi hem d'afegir sal.
Ho remenam un minut i ja ho podem llevar del foc. Ho tastam per si hi hem d'afegir sal.
En una cassola posam la mantega, la farina i tot seguit i a poc a poc la llet per fer la beixamel.
La salpebram i hi afegim un poc de nou moscada.
Preparam la pasta segons les instruccions si no l'elaboram nosaltres.
Començam a preparar la lasanya.
Hi repartim quatre plaques de pasta. Les cobrim amb la meitat del sofregit d'espinacs. Hi escampam una part de la beixamel i una tercera part del formatge.
Continuam amb una altra capa i feim el mateix procés.
Finalment posam la tercera capa de plaques de pasta que cobrim de beixamel i de la resta del formatge. Hi posam també uns trossets de mantega repartits.
Reservam una part de la beixamel per fer els plats.
Aquesta feina es pot tenir feta i just abans del dinar o sopar podem acabar de coure la lasanya al forn.
Encenem el forn a 180º amb el mode general i ventilador.
En ser calent hi posam la rostidora.
A l'hora de fer els plats, encalentim la beixamel que hem reservat.
Posam una cullerada de salsa a cada plat i un tros de lasanya damunt. Resulta molt més agradable de menjar.
És un plat per a tot l'any però ara que venen festes pot servir per a un primer plat d'una de les celebracions familiars.
És un plat per a tot l'any però ara que venen festes pot servir per a un primer plat d'una de les celebracions familiars.











És un autèntic plaer llegir les teves receptes!!
ResponEliminaJo substituiré el salmó per tofu fumat😋