Lasanya d'espinacs, salmó fumat i pinyons


La lasanya, així com l'entenem ara,  és un plat de la cuina  italiana (lasagna)  com tots sabem però el nom procedeix d'una paraula grega, lasanon, referida a un recipient  per cuinar.
Actualment  parlam de lasanya quan ens referim a la pasta per fer-la i  al plat cuinat.

En aquest cas és una recepta per a quatre o sis persones segons si es tracta d'un plat únic o no. Però  és una d'aquelles elaboracions molt adequades per quan es prepara un dinar o un sopar per a molts de comensals. Amb  més o menys la mateixa feina, una rostidora grossa i l'adaptació de la quantitat d'ingredients  resulta còmoda de preparar i de servir i al mateix temps gairebé del gust de tothom.

La recepta


Ingredients:

12 plaques de lasanya
Un porro
Mitja ceba
600 g d'espinacs congelats (o dos manats d'espinacs frescs o dues  bosses d'espinacs tendres) 
35 g de pinyons
200 g de salmó fumat
150 g de formatge ratllat per a gratinar (en aquest cas mescla de tres formatges)
Oli d'oliva
Sal i pebre

Per a la beixamel:
3/4 de litre de llet
Una cullerada de farina ben plena
30 g de mantega
Un poc més de mantega per al final
Sal, pebre, nou moscada


Procediment:



Preparam tots els ingredients: capolam la ceba i el porro; bullim  breument els espinacs i els feim treure tota l'aigua; feim trossos llarguers del salmó.
En una pella amb un poc d'oli sofregim el porro i tot seguit hi afegim la ceba. Ho salpebram.



Hi afegim els espinacs i aviat, quan ja s'han reduït, hi posam el salmó i els pinyons. 




Ho remenam un minut i ja ho podem llevar del foc. Ho tastam per si hi hem d'afegir sal.

En una  cassola posam la mantega, la farina i tot seguit i a poc a poc la llet per fer la beixamel. 
La salpebram i hi afegim un poc de nou moscada. 
Ha de ser clara.




Preparam la pasta segons les instruccions si no l'elaboram nosaltres.

Començam a preparar la lasanya.
En una rostidora escampam una capa fina de beixamel. 



Hi repartim quatre plaques de pasta. Les cobrim amb la meitat del sofregit d'espinacs. Hi escampam una part de la beixamel i una tercera part del formatge.



Continuam amb una altra capa  i feim el mateix procés. 
Finalment posam la tercera capa de plaques de pasta que cobrim de beixamel i de la resta del formatge. Hi posam també uns trossets de mantega repartits.



Reservam una part de la beixamel per fer els plats.

Aquesta feina es pot tenir feta  i just abans del dinar o sopar podem acabar de coure la lasanya  al forn.
Encenem el forn a 180º amb el mode general i ventilador.
En ser calent hi posam la rostidora.
Ho feim coure quinze minuts. Ho gratinam cinc minuts més.



A l'hora de fer els plats, encalentim la beixamel que hem reservat.
Posam una cullerada de salsa a cada plat i un tros de lasanya damunt. Resulta molt més agradable de menjar.
És un plat per a tot l'any però ara que venen festes pot servir per a un primer plat d'una de les celebracions familiars.



Comentaris

  1. És un autèntic plaer llegir les teves receptes!!
    Jo substituiré el salmó per tofu fumat😋

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars