Coques bambes de Nadal
Ha estat després de molts d'intents que puc mostrar en aquest blog la recepta de les coques de Nadal.
Sé que hi ha moltes persones que en fan i que els surten bé, per tant la meva intenció no és ensenyar-ne a ningú sinó compartir que a la fi m'han sortit també a mi. I també perquè em feia ganes tenir una recepta tan tradicional al blog.
I ha estat, a més de moltes consultes, gràcies a la recepta i als consells de la meva amiga Apol·lònia Nicolau.
EL NOM
A Felanitx del meu temps, que jo recordi, sempre hem parlat més de coca bamba, de coca bamba de Nadal o de coca raïssona que de coca de patata, tot i que a receptaris antics de la vila sí que n'apareixen receptes amb el nom de coca de patata.
Aquí ho deixarem en bamba que és la coca feta amb pasta bamba (DCVB: pasta de farina, ous, sucre i oli (o saïm), molt blana i fina).
Deu estar relacionada per la forma i la textura amb el significat propi de la paraula bamba (DIEC: bombolla, bòfia).
En el nostre cas en deim bamba quan no té patata i bamba de Nadal quan en té i és la que ens agrada per menjar amb torró o qualque tassa de xocolata.
De coca raïssona, que és feta amb el raïssons del saïm, no en solen vendre i segurament només en mengen a qualque casa que en fer matances en guarden per a l'ocasió. Record haver-ne menjat qualque vegada i haver-la trobat especialment bona.
LA RECEPTA
Ingredients:
La recepta original és per a un quilo de farina i cinc ous. Com que no en volia fer tantes, al costat apareix la proporció per a dos ous i 400 g de farina.
Per altra part aquesta també és una adaptació d'una recepta feta amb una màquina panificadora que hem substituït per una batedora amb varetes de pastar i les mans.
Cinc ous /Dos ous
250 g de patata bullida / 100 g
250 g de saïm / 100 g
300 g de sucre / 120 g
Una tasseta de cafè d'aigua (deu cullerades) /Quatre cullerades d'aigua
Una tasseta de cafè de llet(deu cullerades) /Quatre cullerades de llet
Una tasseta de cafè de llet(deu cullerades) /Quatre cullerades de llet
40 g de llevat de pa /15 g de llevat de pa
1 kg de farina de força / 400 g de farina de força
Sucre molt
Amb la proporció de 400 g de farina surten uns 900 g de pasta. Si feim bolles petites de més o menys 75 g podem comptar que surten dotze coquetes.
Procediment:
Preparam una batedora amb les varetes de triturar i de pastar.
Bullim dues patates pelades i no gaire grosses i un cop bullides les pesam.
Les posam en un tassó adequat i encara calentes hi incorporam el saïm. Ho trituram amb la batedora clàssica.
Preparam la resta d'ingredients.
Mesclam a part la llet i l'aigua un poc tebes amb el llevat.
Posam la mescla de patata i saïm que ja ha refredat en un bol i hi afegim el sucre i els ous.
Hi afegim la mescla del llevat i ho tornam batre.
És el moment de posar-hi la farina i fer la darrera batuda fins que veim que ja té aspecte de ben pastat.
Si ho trobam podem acabar-la de pastar amb les mans untades d'oli perquè s'aferra molt.
Tapam el bol amb un drap i si la feim al vespre la deixam que tovi tota la nit.
(Si volem accelerar el procés podem posar-la en un recipient que pugui anar al forn que encenem a 50º. Hi estarà una hora i mitja o dues.)
Si ho trobam podem acabar-la de pastar amb les mans untades d'oli perquè s'aferra molt.
Tapam el bol amb un drap i si la feim al vespre la deixam que tovi tota la nit.
(Si volem accelerar el procés podem posar-la en un recipient que pugui anar al forn que encenem a 50º. Hi estarà una hora i mitja o dues.)
Preparam una llauna amb paper de forn.
Quan ha augmentat molt el volum treim la pasta i la repastam.
En feim bolles rodones de la mida d'una clementina o de 75 g.
Les col·locam espaiades damunt la llauna i les deixam que tornin tovar unes quatre hores. (També ho podem fer al forn.)
Finalment quan veim que han augmentat el volum, encenem el forn a 150ºC amb ventilador (suau si en té l'opció) i les enfornam, en ser calent, durant uns quinze minuts. Segons el forn poden arribar a ser vint-i-cinc minuts.
En tenir el coloret daurat que ens agradi les treim. No han de ser massa cuites.
Les deixam refredar. Després les podem ensucrar.
Perquè no s'assequin va bé posar-les, quan són ben fredes, tapades en paper de plàstic o de plata.
Primera experiència: un poc massa cuites
|
Perquè no s'assequin va bé posar-les, quan són ben fredes, tapades en paper de plàstic o de plata.
Aquestes coques són especialment bones el mateix dia. Per al meu gust no els cal torró ni xocolata.
No es conerven tan humides l'endemà com les que compram i llavors sí que amb una tassa de cocolata en gaudirem igual.
Si convé les podem congelar una vegada cuites, refredades i ben embolicades individualment. Resulta més còmode per treure-les i descongelar-les.
Si convé les podem congelar una vegada cuites, refredades i ben embolicades individualment. Resulta més còmode per treure-les i descongelar-les.
Les primeres vegades no han estat les més ben fetes del món però sí de les bones que hem tastat en molt de temps.

Genial Aina!!!
ResponEliminaFan mengera!!
Gràcies.
ResponElimina