Ciurons trempats



Per ciurons trempats no entenem el mateix que per  ensalada o amanida de ciurons. N'hi ha moltes versions amb trempó, amb tonyina, amb ou bullit...
Els ciurons trempats tal i com els conec de ca nostra no s'usen gaire avui dia. N'he trobat una versió al blog Bojos per la cuina, que s'assembla a la nostra tot i que no és ben bé la mateixa. 
La simplicitat del plat fa pensar en una cuina antiga i pobra, però no per això menys gustosa. Al contrari, és així com m'agraden més els ciurons.

Ingredients:

Mig  quilo de ciurons petits, de  classe mallorquina
Tres tomàtigues madures grosses
Quatre  alls
Julivert
Oli, sal, vinagre.
S'hi pot posar un poc de pebre bord, en aquesta ocasió no n'hi hem posat. 




Procediment: 

Hi ha algunes conserves de ciurons bullits bones però en general els ciurons que contenen són molt grossos i forts. Val la pena coure'ls a casa o comprar-los cuits al mercat.
Si els hem de bullir, convé posar-los en remull  durant la nit anterior.
A l'hora de bullir-los els colam i passam d'aigua neta i els posam en aigua bullent. Han de bullir una hora i mitja més o menys.
Mentrestant torram al forn o al foc les tomàtigues i els alls. 
Pelam les tomàtigues  quan ja han refredat un poc, els treim el cor i l'excés de llavors i les capolam.  Capolam  el  julivert i els alls pelats. Servim cada ingredient per separat.

Quan els ciurons són cuits els colam i els posam en un recipient de servir.
Cada comensal es fa la seva pròpia mescla dins el plat: ciurons, salsa de tomàtiga torrada, alls, julivert, pebre bord, sal, oli i un poc de vinagre.


Congelació: 
La solució més adequada és fer una torrada d'alls i de tomàtigues a l'estiu, quan són tan bones i grosses. Jo les pel quan són fredes, els trec la part forta, l'aigua i les llavors  i les congel en bossetes de cinc. Serveixen també per fer salsa de tomàtiga per a carn torrada, per a calçots... Els alls, els congel amb la pell tots plegats en una bossa. Es poden treure d'un en un, no s'aferren. També congel julivert, no pel mateix motiu sinó per aprofitar aquests manats tan grossos  que venen. Si un no té l'oportunitat de tenir julivert sembrat va molt bé  d'aquesta manera. Dedic una estona a capolar amb la picadora fulles de julivert i en faig paquetets amb paper de plata. Els congel en una bossa o en un pot de plàstic.
És molt agraït a l'hivern, al matí, treure una bossa de tomàtigues, quatre alls i un paquetet de julivert  i al migdia únicament capolar-ho tot plegat. 
El julivert també serveix per als sofregits, per a les picades, per a les salses...

Enllaços:
LLENGUA ( Capolar/Picar)

Comentaris

Entrades populars