Coca amb sucre





(Pasqua) 

COCA DE/AMB SUCRE

La parenta pobra de les panades i els rubiols.
És una petita recepta que acompanya d'obligat la d'aquestes pastes. A ca nostra sempre en surt una. De la pasta de les panades o  dels rubiols  feim una base prima, tan grossa com pasta hi ha, i la col·locam damunt el paper de forn, a la llauna.


Hi repartim petits trossets de sobrassada o de llangonissa. L'ensucram ben ensucrada  i l'enfornam. 


Uns 20 minuts són suficients però la vista, no ha de ser molt cremada, ens ho dirà. En treure-la, la tornam a ensucrar un poc i esperam que refredi. Ho fa aviat perquè és prima. 
De vegades bufa i de vegades no. No sé bé de què depèn. En ambdós casos és boníssima.





Ens recorda el berenar de petits, de pa i sobrassada amb sucre.
En el dinar, fa de  pont  perfecte entre les panades, salades, i els rubiols, dolços, si és que hi arriba i no ens l'hem menjada per berenar.




A ca nostra sempre feim curt. Se'n va volant. 
El nom és molt descriptiu dels elements que conté. La relacionam amb la lletra d'una cançó-joc popular que els infants, els meus fills, aprenien a l'escola: La coqueta amb sucre  (CULTURA POPULAR)
Crec que és una coca de pocs recursos com n'hi ha a moltes bandes. 

He trobat semblances a les coquetes de Sant Antoni Abat.
Coquetes de Sant Antoni (internet)
 I a les coques de sucre i pinyons  i sobretot a la coca de vidre de Barcelona, que es caracteritza per ser molt cruixent, com la que feim a ca nostra.


Coca de sucre i pinyons (internet)
Coca de vidre (internet)

La gràcia, en el nostre cas, és que parteix de les sobres de la pasta  i conté un element que la fa mallorquina, la sobrassada. 



En qualque ocasió hem fet un poc de pasta sense haver fet ni panades ni rubiols. 
Hi hem posat també trossets de codonyat.
Realment s'ho paga.


Comentaris

Entrades populars