Sofregit de bacallà i carxofes (Ajo harina)



La majoria de receptes d'aquest blog que són aportades per altres persones solen pertànyer a la cuina tradicional del nostre entorn. Quan són externes són generalment consultes a través de la xarxa o de revistes ja antigues. És per això que aquesta em fa especial il·lusió. Me la va explicar durant un viatge una persona mallorquina emparellada amb una de Jaen, concretament d'Úbeda. La recepta anomenada ajo harina, segons he pogut consultar, forma part d'algunes cuines tradicionals peninsulars i a cada lloc conté ingredients diferents. La fórmula d'aquesta família de Jaén es fa amb bacallà i és així que me l'han explicada. N'he trobat versions més humils. Aquesta em sembla enriquida i en sentir-ne les instruccions m'ha fet molta talent.

Ingredients:

Un tros de 250 g més o menys de bacallà ja dessalat 
Tres o quatre carxofes segons la mida
Dues patates
Una ceba mitjancera
Dues tomàtigues
Un pebre vermell
Un all
Una cullerada rasa de farina
Julivert
Comí
Sal  (segons el bacallà), pebre i pebre bord
Aigua 
Oli d'oliva

Procediment:



Capolam la ceba i la tomàtiga i tallam el pebre en trossets petits.
Preparam els cors de les carxofes i els reservam en aigua, llimona i julivert. Com que no és temporada de carxofes convé que els llevem bé les fulles més fortes i només deixem el cor tendre.
Pelam, rentam i tallam les patates en cantons no gaire grossos.
Feim trossos esqueixats del bacallà.
Preparam la pella amb un poc d'oli per fer el sofregit. 
Hi sofregim la ceba amb la tomàtiga i el pebre. 
En esser cuit hi afegin les carxofes, el bacallà i les patates.
Ho salam i hi posam els pebres bo i bord.


Ho remenam un poc i ho tapam d'aigua. És el moment de posa-hi un dels dos ingredients que li donen el nom, la farina. Ho remenam i ho deixam coure. 



Mentrestant feim una picada amb el julivert, l'all - l'altre ingredient del nom-  i el comí. 



La hi afegim quan encara li falta una estona perquè sigui cuit.
No hem d'esperar trobar-hi trossos de bacallà perquè es desfà i forma part de la salseta. 
Ha estat un plat ben bo, un poc diferent dels que tenim acostumats. 

Comentaris

Entrades populars