Coca de Sant Joan
Enllaços: CULTURA POPULAR (La festa de Sant Joan als Països Catalans)
Una bona manera de felicitar els Joans i les Joanes.
Tot i que és una festa celebrada a totes les terres catalanes, a Mallorca, i és ben estrany, no conec cap plat ni dolç ni salat propi d'aquesta data.
Una bona manera de felicitar els Joans i les Joanes.
Tot i que és una festa celebrada a totes les terres catalanes, a Mallorca, i és ben estrany, no conec cap plat ni dolç ni salat propi d'aquesta data.
Per això m'ha fet ganes adoptar la típica coca de Sant Joan.
L'he vista fer al cuiner Jordi Morera, del programa Cuines de TV3, que ha seguit la recepta del llibre La teca d'Ignasi Domènech, de 1924.
He fet qualque variació per adaptar-la al nostre gust.
Ingredients:
Per a una coca no gaire grossa
Pasta:
250 g de farina
75 g de sucre
Mig sobret de llevat en pols
Un ou
50 g de mantega
120 ml de llet
25 g d'aigua de flor de taronger (opcional)
Una culleradeta de cafè de ratlladura de pell de llimona
Per compondre la coca:
Un ou per pintar-la
Fruita confitada (en aquest cas taronja, pera, albercoc i cireres, confitades a casa)
25 g de pinyons
25 g de sucre
Un poc de mantega
Procediment:
Mesclam la farina, el llevat, el sucre i l'ou.
Fonem la mantega i l'afegim a la pasta.
Feim un clot enmig i hi incorporam l'aigua de flor de taronger i la llet a poc a poc per no fer-la massa clara. Pot ser que no la hi posem tota. Hi afegim la ratlladura de pell de llimona. Continuam pastant.
Escampam la pasta damunt una base enfarinolada i també l'enfarinam un poc per damunt. La tornam pastar i en feim una bolla.
La componem damunt una llauna folrada amb paper de forn untat amb mantega. La feim de forma ovalada i el doble de llarg que d'ample, més o menys.
La tapam amb un drap i la deixam reposar 15 minuts a la gelera.
En treure-la, la pintam amb l'ou batut.
Hi distribuïm les fruites i l'ensucram amb un colador.. Hi posam més fruita que la que veim a les imatges de diferents llocs. Gairebé la cobrim completament.
L'enfornam i la feim coure 15 minuts 180º. Després hi col·locam els pinyons i l'ensucram un poc més, la deixam acabar de coure a 200 perquè agafi un bon color.
No n'havíem fet mai ni n'havíem menjat tampoc. No sabem si és així com toca. El resultat però ha estat sorprenentment bo. Té un gust i uns textura especials. No s'assembla a cap coca de les que coneixem. I les fruites, sobretot les taronges i les cireres, de cine!
He fet qualque variació per adaptar-la al nostre gust.
Ingredients:
Per a una coca no gaire grossa
Pasta:
250 g de farina
75 g de sucre
Mig sobret de llevat en pols
Un ou
50 g de mantega
120 ml de llet
25 g d'aigua de flor de taronger (opcional)
Una culleradeta de cafè de ratlladura de pell de llimona
Per compondre la coca:
Un ou per pintar-la
Fruita confitada (en aquest cas taronja, pera, albercoc i cireres, confitades a casa)
25 g de pinyons
25 g de sucre
Un poc de mantega
Procediment:
Mesclam la farina, el llevat, el sucre i l'ou.
Fonem la mantega i l'afegim a la pasta.
Feim un clot enmig i hi incorporam l'aigua de flor de taronger i la llet a poc a poc per no fer-la massa clara. Pot ser que no la hi posem tota. Hi afegim la ratlladura de pell de llimona. Continuam pastant.
Escampam la pasta damunt una base enfarinolada i també l'enfarinam un poc per damunt. La tornam pastar i en feim una bolla.
La componem damunt una llauna folrada amb paper de forn untat amb mantega. La feim de forma ovalada i el doble de llarg que d'ample, més o menys.
La tapam amb un drap i la deixam reposar 15 minuts a la gelera.
En treure-la, la pintam amb l'ou batut.
Hi distribuïm les fruites i l'ensucram amb un colador.. Hi posam més fruita que la que veim a les imatges de diferents llocs. Gairebé la cobrim completament.
L'enfornam i la feim coure 15 minuts 180º. Després hi col·locam els pinyons i l'ensucram un poc més, la deixam acabar de coure a 200 perquè agafi un bon color.
No n'havíem fet mai ni n'havíem menjat tampoc. No sabem si és així com toca. El resultat però ha estat sorprenentment bo. Té un gust i uns textura especials. No s'assembla a cap coca de les que coneixem. I les fruites, sobretot les taronges i les cireres, de cine!











Comentaris
Publica un comentari a l'entrada