Literatura sobre el sandvitx
(Recepta: Motlle de sandvitx)
*Defensa del sandvitx
Quim Monzó (Hotel Intercontinental / Quaderns crema)
*Defensa del sandvitx
Quim Monzó (Hotel Intercontinental / Quaderns crema)
El sandvitx, badall
o entrepà, consisteix bàsicament en una certa quantitat de tall
(sigui carn, formatge, peix, truita o qualsevol altre queviure)
col·locat entre dues llesques de pa o meitats de panet. És fàcil
deduir que un invent tan senzill deu ser tan antic com el mateix pa.
El nom –sandvitx- és més tardà. Diuen que el van adoptar fa un
parell de segles, en honor de John Montagu, comte de Sandwich, que va
ser primer lord de l’almirallat britànic durant la revolució
americana i personatge procliu al tràfic d’influències i a deixar
el nom en herència a les coses més diverses: a més de batejar
internacionalment l’entrepà, les illes Hawaii es van dir Sandwich
durant una bona temporada. Segons diuen, un dia de 1762 el comte va
estar vint-i-quatre hores seguides assegut a la taula de joc. Per no
interrompre la partida (o la successió de partides) es va fer servir
pa i carn, i va col·locar aquesta entre llesques d’aquell. Com que
tenia un títol nobiliari, l’invent no va ser titllat de vulgar. Al
contrari: es va convertir en moda. A tot Europa es van començar a
servir sandvitxos. Els francesos van adoptar la paraula anglesa i la
resta d’idiomes europeus no van trigar a imitar-los.
El sandvitx s’ha escampat
per gairebé tot el món. Se’n mengen de freds i de calents, amb pa
de blat, de sègol, o amb comí o el que faci falta a
dins. Les capes es presenten simplement superposades o
enrotllades. Els sandvitxos de te dels britànics són de pa prim,
farcits de paté de peix, de cogombres, de crèixens o de tomàquet.
Els escandinaus són oberts, amb peixos fumats, carns fredes i
amanides. Als Estats Units es vanen d’un entrepà admirable: el de
pollastre (o gall dindi) amb cansalada fumada, enciam i tomàquet. I
la magdalena proustiana de la infantesa dels americans són els
entrepans de mantega de cacauet o de gelea.
El sandvitx ha triomfat
arreu menys aquí. Tret de quatre bars, a Barcelona demanar entrepans
és un suplici. Et serveixen dos totxos de pa entre els quals
intenten no amagar talls prims com calcomanies. I això no és un
entrepa`. Això és una lloa a l’avaríci del propietari de
l’establiment. El gruix del tall ha de ser –com a mínim- igual
al d’una de les llesques o meitats del panet. Perquè com a màxim
–iagual que la velocitat a les autopistes alemanyes- no hi ha més
límit que la voluntat de l’oficiant. A les delicatessen americanes
i britàniques, el gruix del tall és superior a la suma de totes
dues llesques. I ai de l’establiment que en vulgui rebaixar la
proporció. Si no me’l preparo a casa, a Barcelona em veig obligat
a recordar amb enyorança el meu entrepà preferit: el de mortadel·la
de Bolonya amb pa de sègol untat de mostassa, amb un gruix de
mortadel·la que no baixa mai de cinc centímetres.
Igual que aquí. La setmana
passada vaig entrar a una cafeteria relativament nova, que es diu
basilio, en un dels xamfrans que formen els carrers Muntaner i
Mallorca. Vaig demanar un entrepà de llonganissa. Em van servir una
barra d’un pam de llarg, d’aquestes primetes, molt mones, que
alguns en diuen flautes. El vaig contemplar fascinat: el gruix dels
talls de llonganissa era una trentena part del gruix del pa. Vaig
agafar un dels talls, me’l vaig dur a l’alçada de l’ull i hi
vaig mirar a través com si fos vidre esmerilat. Era tan prim que
podia veure la cara dels cambrers, que al seu torn miraven aquell
individu que els observava per un monocle de llonganissa.


Comentaris
Publica un comentari a l'entrada