Pastanagó envinagrat
Aquesta hortalissa de color de carabassa és coneguda amb més d'un nom que duu de vegades a alguna confusió.
La paraula indicada pel diccionari normatiu és el mateix nom en femení i singular pastanaga de la qual prové el nostre nom diminutiu pastanagó.
Procedeix del llatí pastinaca. (DCVB)
A més de les diferents versions dialectals d'aquestes paraules hi ha altres noms per referir-se a aquesta hortalissa com safannària, safarnària, safanòria o altres variants que justament coincideixen amb el mot amb què a Mallorca ens referim a l'hortalissa semblant de color morat.
Procedeix de l'àrab isfanariya. (DCVB)
I un altre nom que es fa servir per a la varietat de color de carabassa és carrota o carlota.
Procedeix del francès carotte. (DCVB)
(Les dues imatges anteriors són d'Internet)
Procedeix del llatí pastinaca. (DCVB)
A més de les diferents versions dialectals d'aquestes paraules hi ha altres noms per referir-se a aquesta hortalissa com safannària, safarnària, safanòria o altres variants que justament coincideixen amb el mot amb què a Mallorca ens referim a l'hortalissa semblant de color morat.
Procedeix de l'àrab isfanariya. (DCVB)
I un altre nom que es fa servir per a la varietat de color de carabassa és carrota o carlota.
Procedeix del francès carotte. (DCVB)
(Les dues imatges anteriors són d'Internet)
LA RECEPTA
(des del confinament)
(des del confinament)
Hi ha famílies afeccionades als envinagrats com a complements de diversos plats. La meva d'abans ho era molt, la meva pròpia encara que potser no tant també ho és.
Amb els macarrons i amb qualsevol llegum cuinat, amb les sopes seques... ens agraden sobretot les tàperes.
Fa poc, però, he recordat que a més de les tàperes, petites i campaneres si podia ser, ma mare treia pastanagó envinagrat seu. N'he trobat de vegades en conserva juntament a altres vegetals però no h'havia tornat a menjar d'envinagrat sol i casolà. Com que el record molt bo enguany n'he provat de fet un parell de pots.
Ingredients:
Mig quilo de pastanagons mitjancers
175 ml de vinagre de vi blanc
350 ml d'aigua
Unes bolletes de pebre negre
Un poc de sal
Herbes aromàtiques (En aquest cas les que teníem al corral: sàlvia, herba sana, moraduix, fulla de taronger i fulla de llimonera)
Procediment:
Mesclam l'aigua i el vinagre
Els col·locam dins dos pots de vidre.
Després de vint-i-quatre hores ja en podem menjar.










M'agradarà molt fer-lo
ResponEliminaT'aviso
i gràcies de nou