Frit de sang


Fa poc publicàvem el Fetge amb salsa i aprofitàvem per parlar dels plats del berenar i del dinar de matances. 
Fa molt de temps que no hi anam, a matances, i també en fa molt que no menjam el Frit de sang una altra de les seves suculències.
Com que no és probable que tenguem l'oportunitat de tornar-ne gaudir, com vàrem fer per darrera vegada l'any 2005,  ens hem decidit a fer aquesta recepta, una altra de les darreres de ma mare que em queden encara sense fer.

Abans quan a les cases volien cuinar aquest plat trobaven a les carnisseries la sang ja cuita que després guisaven. 
En aquesta ocasió no m'ha estat possible trobar-ne i l'he haguda de comprar crua, cosa que en principi em causava un poc d'angúnia. Gràcies a una amiga, n'Aina Barceló, familiaritzada encara amb el mon de les matances, que m'hi va animar, he pogut atrevir-me a coure-la seguint les seves indicacions i consells. Li ho agraesc des d'aquí perquè no ho hauria fet de no ser així.

LA RECEPTA

Ingredients:

350 g de sang cuita (*)
Quatre patates
Mig pebre vermell
125 g d'esclata-sangs (opcional)
Dos manats de ceba tendra
Quatre alls
Sal i pebre
Oli d'oliva
Fonoll
Pebre coent (opcional)


(* En vaig comprar un litre i me'n varen sortir uns 700g. En vaig congelar la meitat)

Procediment:

Per coure la sang
Si no tenim la sang cuita com en el nostre cas, començam per coure-la:

             

Posam al foc oli i una bona cullerada de saïm dins una cassola o greixonera un poc alta. Quan ja és fos el saïm  hi afegim un manadet de llorer i de moraduix format perquè no es desfaci juntament amb dos alls. Tot seguit i amb esment hi incorporam la sang líquida, sal i pebre.


Sense deixar de remenar observam com ben aviat adquireix una textura diferent que a poc a poc es va aproximant al que coneixíem com a sang cuita. 


Quan ja s'ha presa apagam el foc i la deixam degotar en un colador. 



En haver refredat en treim els alls i les herbes i l'acabam de desfer amb les mans. Si cal en treim alguns trossos (nervis...) que hi sobren.

En deixam la meitat que congelam per un altre dia i reservam a la gelera la que farem servir l'endemà.


Per elaborar la recepta

Rentam i tallam els ingredients en trossos petits.
Començam fregint per separat les patates, després el pebre i finalment els esclatasangs. Els reservam.
Hem anat salpebrant  cada ingredient.


Dins el mateix oli posam la sang amb els alls pelats i el pebre coent si n'hi posam. La remenam un poc i hi afegim la ceba tendra.


Quan ja pareix cuita apagam el foc i amb una giradora que deixi anar l'oli sobrant, la mesclam amb els altres  ingredients en una grexionera neta. És quan hi afegim el fonoll picat petit. Ho remenam bé i comprovam que està bé de sal.


Ho deixam reposar i confitar una estona.

Qui té l'oportunitat de tastar aquest plat com a berenar d'un dia de matances sap que envoltat de les olors i i de l'ambient propi resulta irrepetible però amb la comoditat i la tranquil·litat de la cuina de casa també ens ha semblat boníssim.





Comentaris

Entrades populars