Frit mariner



De vegades els invents culinaris o les versions modernitzades de les receptes tradicionals no tenen la categoria de les originals. 
No és el cas del frit mariner anomenat de vegades de peix i marisc, que supòs que és una derivació del frit de freixura.
Tan bo és un com l'altre. 

Ingredients:

Cinc patates mitjanceres
Un pebre vermell
Cinc carxofes
Un grapat d'estrigassons (pèsols) congelats
Un grapat d'estrigassons de garrova (tirabecs)
Cinc alls
Una fulla de llorer
Dos manats de grell (ceba tendra)
Un bon manat de fonoll tendre
200 g de rap fresc
200 g de gambes blanques fresques
Una sípia mallorquina fresca
Una vintena de musclos frescs
Sal, pebre
Oli d'oliva

Naturalment es pot fer la recepta amb el marisc i el peix congelats i se'n poden variar les quantitats a més de les classes d'ingredients.
En el nostre cas hem aprofitat que ara és temps de sípies i que aquestes gambetes fresques eren a bon preu.

Procediment:

Preparam tots el ingredients que és la part més laboriosa.

Part marinera:
Començam bullint la sípia uns vint minuts i la deixam refredar tapada dins l'olla.
Igualment feim bullir els musclos fins que s'obren i els reservam salpebrats i sense les valves.
Aquestes dues feines poden estar fetes d'abans.
Pelam les gambes les salpebram i reservam els caps i les pells per a  un sofregit d'una altra recepta.
Treim l'espina del rap.
Tallam la sípia i el rap en trossos més o menys iguals  i els reservam salpebrats.



Verdures:
Pelam i feim trossos petits de les patates.
Netejam i  tallam el pebre, els estrigassons de garrova i les carxofes.
Capolam el grell, els alls i el fonoll.




Començam el frit.
Preparam una pella alta amb oli abundant. No per més quantitat d'oli els ingredients se'n beuen més. Al contrari i més si els feim degotar en paper de cuina una vegada fregits com en aquest cas.

Els fregim per aquest ordre i per separat: patates, pebre i pèsols i carxofes. Salpebram cada ingredient en fregir-lo.

Patates



Pebre i pèsols


Carxofes


Els feim degotar en paper de cuina i els col·locam  un darrere l'altre dins una cassola en què després  podem encalentir el frit si volem.




Continuam amb el peix i el marisc també per separat:
Les gambes


La sípia



El rap



Feim degotar cada ingredient i després l'afegim a la cassola.



Retiram un poc d'oli de la pella i hi posam a continuació el grell, l'all i el llorer. Quan és un poc cuit hi afegim els musclos i la meitat del fonoll. 



Abocam aquest darrer sofregit dins la cassola i ho remenam  perquè es mesclin tots els ingredients.


Per acabar escampam el fonoll restant per damunt el frit que acabarem de remenar en servir-lo.



Si a l'hora de dinar ja ha refredat el podem encalentir amb esment que no s'aferri i és igual de bo. No cal que sigui gaire calent.
Aquesta recepta pot servir de plat de picada per a sis o vuit persones o bé com a plat principal per a quatre o cinc comensals.
























Comentaris

Entrades populars