Bullit
LLENGUA
A gairebé tots els llocs de la nostra cultura tenen plats semblants al nostre bullit, amb embotits, amb llegums, amb carn o sense i amb noms diferents .
Alguns dels més coneguts són aquests:
Al País Valencià trobam a més de bullit, les paraules putxero, perolada, bullit ori per referir-se més o menys a un plat de verdures variades i patates bullides.
A Catalunya són ben conegudes l'escudella i la carn d'olla i corresponen més o menys al nostre brou i bullit, amb la presència de ciurons.
A la Vall d'Aran es diu Olha i porta mongetes seques.
ARTICLES
A continuació apareixen esmentats alguns articles interessants sobre aquest plat que aporten receptes específiques d'alguns llocs.
Jaume Fàbrega, al seu Blog BONA VIDA, escriu un article sobre el tema de l'escudella i carn d'olla al "putxero" que comença així:
"L´escudella i carn d’ olla es pot considerar el plat més antic- en el seu gènere, de la cuina europea. El gironí Francesc Eiximenis, a Com usar bé de beure e menjar (s. XIV) ja en parla, i diu que és el plat comú dels catalans..."
Bep Allès, al diari ara balears, té un article que parla sobretot del bullit a Menorca: Temps de bullit.
Andreu Manresa, al diari El País, té un article sobre una variant ben popular entre nosaltres, el bullit d'ossos: Ossos i verdures, un delit ("El que queda del porc
mort, desfet, i desxullat és una biografia gastronòmica.
L’escandall és salat, sec, bullit, blanc, negre i roig.")
Els podeu llegir sencers, clicant damunt el títol verd.
LA RECEPTA
Els podeu llegir sencers, clicant damunt el títol verd.
LA RECEPTA
Curiosament, o almenys a ca nostra, és un menjar que no sol agradar de petits però de grans ens encanta.
Els dies d'hivern i de tant en tant ens ve de gust un dinar clàssic com aquest.
La recepta no té secrets i els ingredients són els que agraden a cada casa.
Aquesta és la nostra recepta:
La recepta no té secrets i els ingredients són els que agraden a cada casa.
Aquesta és la nostra recepta:
Ingredients:
Carn i verdura per fer brou així com tenim acostumat. (Recepta al blog: Brou de pollastre)
I en aquesta ocasió, a més: un peu de porc i un galtarrot.
(També hi podríem posar un morro de porc)
I en aquesta ocasió, a més: un peu de porc i un galtarrot.
(També hi podríem posar un morro de porc)
Per a la verdura:
Col
Patates
Moniatos
Mongetes tendres
(També hi podríem posar carxofes)
(També hi podríem posar carxofes)
Sal
Per condimentar-ho:
Salsa de tomàtiga
Oli d'oliva, sal (pebre i vinagre segons el gust)
Per condimentar-ho:
Salsa de tomàtiga
Oli d'oliva, sal (pebre i vinagre segons el gust)
Procediment:
Preparam dues olles per fer els dos bullits.
Mentrestant feim un poc de salsa de tomàtiga senzilla amb all, sal, pebre i oli.
| Imatge de la recepta Brou de pollastre al mateix blog |
Mentrestant feim un poc de salsa de tomàtiga senzilla amb all, sal, pebre i oli.
En ser tot cuit, guardam el brou per a una altra recepta i col·locam els porros, els pastanagons i el blat de moro que hem bullit amb la carn juntament amb la resta de la verdura.
He recordat que a ca nostra hi menjàvem salsa de tomàtiga però cadascú se serveix el que vol i ho trempa al seu gust.
He recordat que a ca nostra hi menjàvem salsa de tomàtiga però cadascú se serveix el que vol i ho trempa al seu gust.
*Clicant damunt els títols en color verd podeu accedir a les altres receptes del blog.

Comentaris
Publica un comentari a l'entrada