Bullit


LLENGUA

A gairebé tots els llocs de la nostra cultura tenen plats semblants al nostre bullit, amb embotits, amb llegums, amb carn o sense i amb noms diferents . 
Alguns dels més coneguts són aquests:
Al País Valencià trobam a més de bullit, les paraules putxero, perolada, bullit ori per referir-se més o menys a un plat de verdures variades i patates bullides.
A Catalunya són ben conegudes l'escudella i la carn d'olla i corresponen més o menys al nostre brou i bullit, amb la presència  de ciurons.
A la Vall d'Aran es diu Olha i porta mongetes seques.

ARTICLES

A continuació apareixen esmentats alguns articles interessants sobre aquest plat que aporten receptes específiques d'alguns llocs.

Jaume Fàbrega, al seu Blog BONA VIDA, escriu un article  sobre el tema  de l'escudella i carn d'olla al "putxero" que comença així: 
"L´escudella i carn d’ olla es pot considerar el plat més antic- en el seu gènere, de la cuina europea. El gironí Francesc Eiximenis, a Com usar bé de beure e menjar (s. XIV) ja en parla, i diu que és el plat comú dels catalans..."  

Bep Allès, al diari ara balears, té un article que  parla sobretot del bullit a Menorca: Temps de bullit.

Andreu Manresa, al diari El País, té un article sobre una variant ben popular entre nosaltres, el bullit d'ossos: Ossos i verdures, un delit ("El que queda del porc mort, desfet, i desxullat és una biografia gastronòmica. L’escandall és salat, sec, bullit, blanc, negre i roig.")


Els podeu llegir sencers, clicant damunt el títol verd.

LA RECEPTA

Curiosament, o almenys a ca nostra, és un menjar que no sol agradar de petits però de grans  ens encanta.

Els dies d'hivern i de tant en tant ens ve de gust un dinar clàssic com aquest. 
La recepta no té secrets i els ingredients són els que agraden a cada casa.
Aquesta és la nostra recepta:

Ingredients:

Carn i verdura per fer brou així com tenim acostumat. (Recepta al blog: Brou de pollastre
I en aquesta ocasió, a més: un peu de porc i un galtarrot.
(També hi podríem posar un morro de porc)

Per a la verdura:
Col
Patates
Moniatos
Mongetes tendres
(També hi podríem posar carxofes)
Sal

Per condimentar-ho:
Salsa de tomàtiga
Oli d'oliva, sal  (pebre i vinagre segons el gust)

Procediment:

Preparam dues olles  per fer els dos bullits.


Imatge de la recepta Brou de pollastre al mateix blog


Mentrestant feim un poc de salsa de tomàtiga senzilla amb all, sal, pebre i oli.



En ser tot cuit, guardam el brou per a una altra recepta i col·locam els porros, els pastanagons i el blat de moro que hem bullit amb la carn juntament amb la resta de la verdura.



He recordat que a ca nostra hi menjàvem salsa de tomàtiga però cadascú se serveix el que vol i ho trempa al seu gust.


*Clicant damunt els títols en color verd podeu accedir a les altres receptes del blog.

Comentaris

Entrades populars