Pizza
M'agraden molt les coques de verdura variades, en tenim al blog; però també m'agraden molt les pizzes, unes coques italianes que els de la nostra generació hem conegut quan ja érem grans i que han esdevingut una menja quotidiana.
Una circumstància especial m'ha animat a publicar-ne una recepta al blog: un viatge a Venècia durant aquesta darrera tardor del qual no em puc estar de mostrar algunes fotografies.
![]() |
| El gran canal |
| Basílica de Sant Marc i Palau Ducal, vists des del campanar |
| Plaça de Sant Marc |
| Canal al barri de Dorsoduro |
| Canal al barri de Sant Marc |
| Góndoles en repòs al moll, al matí |
| Frittura di pesce (peix i calamars arrebossats) |
| Penne al pomodoro (Macarrons amb tomàtiga) i Spaghetti al frutti di mare |
A més de plats de peix, propis de l'illa, i la pasta com a italiana que és, entre canals i ponts es troben molts de locals que ofereixen pizzes acabades de fer en trossos i de tots tipus. Alguns redols desprenen una oloreta que fa molta de gana i gairebé cada vespre acabam sopant de pizza. Un sopar de prest perquè a les sis ja comença a fer fosca i l'ambient més relaxat hi indueix.
Les pizzes que hem tastat han estat de les que ens agraden, primes i cruixents i no gaire carregades d'ingredients.
Durant molts d'anys he intentat fer-ne i mai no em sortien així com volia. Si eren cuites davall eren socarrades damunt. La majoria de vegades la pasta era crua enmig.
Ara, després de molts d'intents i amb consells de diferents fonts crec que aquesta és una bona fórmula perquè surten sempre de la mateixa manera i bones al nostre gust.
LA RECEPTA
LA RECEPTA
Evidentment cadascú tria els ingredients que li agraden més. Dues de les combinacions que preferim són aquestes:
1a pizza (de cuixots)
(de gust suau)
1a pizza (de cuixots)
(de gust suau)
Ingredients:
Per a la pasta:
200 g de farina fluixa (més o menys)
100 ml d'aigua
40 ml d'oli d'oliva
Mitja culleradeta de cafè de llevat en pols
Per al farciment
50 g de cuixot dolç
50 g de cuixot salat
Deu olives negres sense pinyol
Sal, pebre
Oli d'oliva
Orenga
Procediment:
Una estona abans de coure la pizza preparam la pasta.
Mesclam l'aigua i l'oli. Hi incorporam la farina amb el llevat a poc a poc per no passar-nos de seca. Ha de sortir fluixa però no s'ha d'aferrar.
En ser en aquest punt la deixam reposar un poc i preparam la resta d'ingredients.
Encenem el forn a 200º amb la llauna que hem de fer servir a l'interior mentre s'encalenteix. L'encenem mitja hora abans com a mínim.
Feim trossos petits dels cuixots. Xapam les olives per la meitat.
Trempam la tomàtiga capolada i degotada de l'excés d'aigua: sal, pebre, oli i orenga.
Estiram la pasta amb un aprimador damunt una superfície de silicona per després tombar-la damunt un rectangle de paper de forn. Si no tenim una base especial l'estiram damunt el paper de forn directament. La volem molt primeta i regular.
Amb les mans l'acabam de compondre i en feim les voreres.
Treim la llauna calenta i hi col·locam el paper amb la pasta sola. L'enfornam només dos minuts perquè la superfície s'assequi.
La treim tot seguit i amb esment de no cremar-nos hi escampam la tomàtiga. No n'hi ha d'haver un excés.
Després hi repartim els ingredients que hem decidit procurant que no estiguin un damunt els altres.
Acabam amb el formatge i l'orenga.
L'enfornam a la part baixa durant uns vint minuts.
2a pizza (d'anxoves i fuet)
(de gust més fort)
Ingredients:
Mateixos ingredients per a la pasta
Per al farciment
50 g de fuet en talls molt prims
Vuit filets d'anxova
200 g de formatges variats ratllats per a pizza (mozzarella, edam i cheddar)
Un bol de tomàtiga crua capolada (140 g més o menys)
Una cullerada de tàperes
Deu olives negres sense pinyol
Sal, pebre
Oli d'oliva
Orenga
Procediment:
Procedim de la mateixa manera amb la pasta.
Encenem el forn a 200º.
Feim tallades ben primes del fuet.
Xapam els filets de les anxoves per llarg i les olives per la meitat.
Preparam les tàperes.
Quan la pasta ja ha estat dos minuts al forn i l'hem treta, hi escampam la tomàtiga trempada també amb sal, pebre, oli i orenga.
Hi repartim les tallades de fuet.
La complementam amb les tàperes i les olives.
Ho cobrim de formatge i orenga.
La tornam enfornar a la part baixa del forn.
En fer deu minuts que hi és hi afegim les anxoves.
Esperam que sigui cuita.
Hem de vigilar el color de damunt i de davall perquè segons els ingredients, com en aquest cas, no li caldrà tant de temps per ser-ho.
Una i altra resulten primes i cruixents.
És ver que avui en dia tenim la possibilitat de menjar pizzes bones en qualsevol moment i amb més comoditat. Però de tant en tant i a més si ens agrada cuinar una pizza casolana amb el ingredients que preferim ens ve molt de gust.
50 g de cuixot dolç
50 g de cuixot salat
200 g de formatges variats ratllats per a pizza (mozzarella, edam i cheddar)
Un bol de tomàtiga crua capolada (140 g més o menys)Deu olives negres sense pinyol
Sal, pebre
Oli d'oliva
Orenga
Procediment:
Una estona abans de coure la pizza preparam la pasta.
Mesclam l'aigua i l'oli. Hi incorporam la farina amb el llevat a poc a poc per no passar-nos de seca. Ha de sortir fluixa però no s'ha d'aferrar.
En ser en aquest punt la deixam reposar un poc i preparam la resta d'ingredients.
Encenem el forn a 200º amb la llauna que hem de fer servir a l'interior mentre s'encalenteix. L'encenem mitja hora abans com a mínim.
Feim trossos petits dels cuixots. Xapam les olives per la meitat.
Trempam la tomàtiga capolada i degotada de l'excés d'aigua: sal, pebre, oli i orenga.
Estiram la pasta amb un aprimador damunt una superfície de silicona per després tombar-la damunt un rectangle de paper de forn. Si no tenim una base especial l'estiram damunt el paper de forn directament. La volem molt primeta i regular.
Amb les mans l'acabam de compondre i en feim les voreres.
Treim la llauna calenta i hi col·locam el paper amb la pasta sola. L'enfornam només dos minuts perquè la superfície s'assequi.
La treim tot seguit i amb esment de no cremar-nos hi escampam la tomàtiga. No n'hi ha d'haver un excés.
Després hi repartim els ingredients que hem decidit procurant que no estiguin un damunt els altres.
Acabam amb el formatge i l'orenga.
L'enfornam a la part baixa durant uns vint minuts.
2a pizza (d'anxoves i fuet)
(de gust més fort)
Ingredients:
Mateixos ingredients per a la pasta
Per al farciment
50 g de fuet en talls molt prims
Vuit filets d'anxova
200 g de formatges variats ratllats per a pizza (mozzarella, edam i cheddar)
Un bol de tomàtiga crua capolada (140 g més o menys)
Una cullerada de tàperes
Deu olives negres sense pinyol
Sal, pebre
Oli d'oliva
Orenga
Procediment:
Procedim de la mateixa manera amb la pasta.
Encenem el forn a 200º.
Feim tallades ben primes del fuet.
Xapam els filets de les anxoves per llarg i les olives per la meitat.
Preparam les tàperes.
Quan la pasta ja ha estat dos minuts al forn i l'hem treta, hi escampam la tomàtiga trempada també amb sal, pebre, oli i orenga.
Hi repartim les tallades de fuet.
La complementam amb les tàperes i les olives.
Ho cobrim de formatge i orenga.
La tornam enfornar a la part baixa del forn.
En fer deu minuts que hi és hi afegim les anxoves.
Hem de vigilar el color de damunt i de davall perquè segons els ingredients, com en aquest cas, no li caldrà tant de temps per ser-ho.
Una i altra resulten primes i cruixents.
És ver que avui en dia tenim la possibilitat de menjar pizzes bones en qualsevol moment i amb més comoditat. Però de tant en tant i a més si ens agrada cuinar una pizza casolana amb el ingredients que preferim ens ve molt de gust.



ho provarem!
ResponEliminaFer a casa estarà molt bé!
Gràcies Xocolatera!
Esperant, enganxada al bloc!!!
ResponEliminaGràcies Aina!