El gratinat
(Recepta: Albergínies gratinades)
*La paraula
La paraula gratinar prové de la francesa gratin que és la variant de gratter que significa gratar, rascar, referida a la activitat necessària per llevar la part que queda adherida a la rostidora després de coure al forn.
*La tècnica
*La paraula
La paraula gratinar prové de la francesa gratin que és la variant de gratter que significa gratar, rascar, referida a la activitat necessària per llevar la part que queda adherida a la rostidora després de coure al forn.
*La tècnica
El fet de gratinar té l'origen a la cuina francesa i significa torrar la part superior d'una menja abans de servir-la (DIEC2).
Hi ha dos estils de gratinar:
* A la manera francesa i occitana: amb formatge i, a més de vegades, amb trossets de mantega, al forn encara que el plat no hi hagi estat cuit abans.
* A la manera mediterrània, sobretot a les Balears i a Sicília, amb pa ratllat.
A l'actualitat els estils es barregen i a la cuina catalana la pasta gratinada amb formatge fet fils ja és molt tradicional.
Hi ha dos estils de gratinar:
* A la manera francesa i occitana: amb formatge i, a més de vegades, amb trossets de mantega, al forn encara que el plat no hi hagi estat cuit abans.
![]() |
| Lasanya de pasta fresca |
* A la manera mediterrània, sobretot a les Balears i a Sicília, amb pa ratllat.
![]() |
| Albergínies farcides |
A l'actualitat els estils es barregen i a la cuina catalana la pasta gratinada amb formatge fet fils ja és molt tradicional.



Comentaris
Publica un comentari a l'entrada