Altres cassoles

(Recepta: Cassola)

*La recepta


Tot i que no només amb el nom de Cassola, trobam en altres indrets del nostre entorn diferents receptes encapçalades amb el mateix nom amb ingredients i procediments diferents, però que de qualque manera s'hi relacionen.
Tots prenen el nom del recipient en què són cuinats: cassola.


Imatge del DCVB

El nom cassola és un derivat de cassa que és un recipient profund amb un mànec (DCVB). 


Imatge del DCVB

Cassa procedeix del llatí cattia (tassa) o de l'àrab qas'a (escudella gran)


*Altres cassoles

A l'Alguer: Cassola de peix (semblant a un suquet)
A la Franja de Ponent: Cassola  (amb carn de xot)




A Lleida: Cassola de tros (sobretot amb carn de porc, pot contenir caragols i fesols)



A Occitània: Cassolada o Cassolet (amb mongetes)



A tot el territori català: Cassola de Carnestoltes
(salada i dolça: amb peus de porc i embotits, ous, sucre...). 



Més o menys aquesta darrera deu correspondre a la Greixonera de peus de porc o dels darrers dies mallorquina.


(Imatges d'internet)

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars