Remolatxa trempada


M'han demanat en més d'una ocasió com prepar la remolatxa, en parlar-ne  o en veure que en compr. Això significa que no és una menja gaire quotidiana.

A ca nostra des de sempre n'hem menjada.
Crec que la remolatxa a Mallorca és un conreu antic potser en principi utilitzat com a farratge per als animals. L'espècie més dolça, aquesta que ara s'usa a la cuina,  devia ser poc coneguda.

I una altra vegada han de sortir l'Havana i Haití. És en aquests llocs on la meva padrina i la meva mare en varen aprendre a menjar com a ensalada i no en varen deixar de menjar mai més. El mateix va passar amb el blat de moro o de les índies que ja ha sortit en altres receptes com el brou de pollastre.

Actualment la cuina moderna n'ha incorporat a receptes de cremes o d'ensalades (Crema de remolatxa) però encara no és tan corrent i diari com el consum d'enciam i a ca nostra sí.

Ma mare en comprava a la plaça i les bullia. 
Ara també en podem trobar de bullides i envasades al buit. Són ben bones i no contenen cap tipus de conservant, almenys les que compram, i per tant l'únic que hem de fer és consumir-les en dos o tres dies com a màxim i conservar-les a la gelera. 
No tenen res a veure amb els pots de conserva amb remolatxa tallada a tires. No es poden comparar.

Ingredients:

Una remolatxa grossa o dues de petites
Oli d'oliva
Vinagre (normal)
Sal i pebre

Procediment:

Tenim la remolatxa bullida i pelada. 


Si la compram envasada hem de tenir esment en treure-la de la bossa perquè el suc que l'acompanya és vermell i taca. Per tant val més fer-ho a la pica. Amb l'aigua es neteja ràpidament.
Cada remolatxa té una espècie de capoll a un costat que treim i tiram.


En feim tallades rodones i primes i les col·locam en una palangana de servir. També en podríem fer trossos irregulars i més petits.



En un bol a part o directament damunt la remolatxa mesclam tres cullerades d'oli, dues de vinagre, sal i pebre. Ha de ser una vinagreta forta per reduir el gust terrós de la remolatxa.
Escampam la vinagreta damunt les tallades i ja les podem consumir.
Al contrari d'altres hortalisses la podem guardar trempada. No es mustia. Fins i tot si l'hem de tenir un parell de dies oberta a la gelera val més conservar-la-hi trempada.

No és recomanable mesclar aquest ingredient amb altres en una ensalada perquè ho tenyeix tot de vermell. Val més servir-la a part.

La remolatxa és adequada i combinable amb multitud d'ingredients: carn, peix, verdures, patates...
En aquesta ocasió ha format part d'un plat de carn (pit de pollastre) torrada i enciam.


Comentaris

Entrades populars