Pastís Sacher (Versió)
Aquest pastís té molta fama. Record haver-lo tastat per primera vegada a una pastisseria vienesa que varen obrir als voltants del carrer Bonaire de Palma quan jo hi transitava. Fa més de trenta anys.
Ara en fa gairebé dos que vàrem viatjar a Viena i no vàrem poder deixar passar la visita sense tastar l'autèntica Sachertorte a la mateixa cafeteria de l'hotel que la va popularitzar.
![]() |
| En Tomeu fent cua a la cafeteria de l'hotel Sacher |
![]() |
| Disposada a tastar l'original |
L'origen es troba en un pastís que, l'any 1832, un aprenent d'una pastisseria vienesa, Franz Sacher, va elaborar per a un client noble. Un temps després va posar el seu propi negoci on el va continuar elaborant. Finalment un fill seu va comprar el palau del costat de l'Òpera de la ciutat que va convertir en l'Hotel Sacher. És aquí on actualment podem tastar el pastís com a original.
La recepta és secreta, diuen, però està ple de pastissers professionals i casolans que la fan gairebé igual.
Aquesta és una de les que circula com a original però l'hem adaptada a les nostres preferències. A Viena podem assaborir-la amb nata si volem. A ca nostra n'hem fet una variació en què la merenga, la nostra menja dolça preferida, també hi té un lloc. I més tractant-se, com avui, d'un pastís d'aniversari de na Magdalena, la meva filla, que sent predilecció per la merenga i la xocolata.
La majoria de receptes són per a una dotzena d'ous. L'hem feta de sis.
La majoria de receptes són per a una dotzena d'ous. L'hem feta de sis.
Ingredients:
(Per a la coca)
Sis ous
100 g de sucre
140 g de mantega sense sal
140 g de xocolata negra (70% cacau)
110 g de farina fluixa
30 g de xocolata en pols
(Per a la crema de xocolata)
125 g de cobertura de xocolata
125 g de sucre
15 de xocolata en pols
60 ml d'aigua (una tasseta de cafè)
(Per farcir-la)
Cinc cullerades de confitura d'albercoc
Dos blancs d'ou
30 g de sucre
Procediment:
Encenem el forn a 170º.
Separam els blancs i els vermells.
Pujam els blancs amb la batedora de varetes. En ser un poc espumosos hi afegim la meitat del sucre. L'acabam de pujar fins que és una merenga ben forta. La reservam.
En un altre bol posam la mantega i el sucre restant. Ho mesclam amb la mateixa batedora. Quan ja és una pasta homogènia hi afegim d'un en un els vermells dels ous i ho acabam de batre.
Fonem la xocolata negra al microones durant mig minut. La incorporam, remenant amb una espàtula, a la mescla dels vermells d'ou a poc a poc.
A part mesclam la farina amb la xocolata en pols. i amb un colador fi la incorporam a la mescla anterior.
L'abocam a un motlle desmuntable folrat de paper sulfuritzat (o untat amb mantega) i l'enfornam durant uns quaranta minuts.
Comprovam punxant-la que és cuita i la treim. Esperam que refredi una estona i la treim del motlle.
Comprovam punxant-la que és cuita i la treim. Esperam que refredi una estona i la treim del motlle.
Al bany maria al foc posam l'aigua i el sucre, en haver-se fos hi afegim la cobertura i la xocolata en pols.
Ho remenam i esperam que es fongui. Ho reservam.
Ho remenam i esperam que es fongui. Ho reservam.
Pujam els blancs d'ou. En ser un poc forts hi afegim el sucre i els acabam de pujar. Reservam la merenga.
Preparam la confitura, remenant-la perquè no tengui grums.
*Per muntar el pastís:
Quan la coca és freda la igualam retallant la part superior per si hi ha qualque irregularitat.
En feim dos talls horitzontals. En queden tres discs. El superior és més prim que els altres dos perquè el pastís no és gaire alt. Si fos de dotze ous podríem fer-ne tres discs regulars.
En feim dos talls horitzontals. En queden tres discs. El superior és més prim que els altres dos perquè el pastís no és gaire alt. Si fos de dotze ous podríem fer-ne tres discs regulars.
Col·locam el tros superior. Hi abocam la crema de xocolata a fi que n'hi hagi per tot. La que sobra caurà per la graella a la palangana i, a més de poder-la utilitzar, no embrutarà el pastís. Amb una pala allisam la superfície.
Finalment amb una mànega improvisada o especial adornam, no gaire, el pastís amb la merenga sobrant.
En aquesta ocasió
l'hem convertida en pastís d'aniversari i per tant hi hem col·locat espelmes per bufar.
En aquesta ocasió
Molts d'anys Magda!



Comentaris
Publica un comentari a l'entrada