LLom amb fruita i vi
Ara que, per una banda, acabam de passar la verema i s'ha iniciat el procés del vi i, per l'altra, ja no tenim les fruites d'estiu fresques, ve de gust combinar el vi i les fruites dessecades per elaborar una de les receptes molt gustoses que coneixem. Aquesta recepta procedeix de ma mare. Segurament la degué veure escrita o la hi devien haver explicada feia temps. Potser en devia haver canviat alguns ingredients originals, sobretot les quantitats, perquè a ella li agradava especialment amb molt de suc i amb molta de fruita.
L'ingredient essencial però és el vi i naturalment com més bo millor i a la nostra recepta ha de ser de Felanitx.
És un plat adequat per a moltes persones i tan bo és calent com tebi, per a un dinar o un sopar clàssics, o per a un bufet.
Ingredients:
Un tros de llom de porc no gaire gruixat sencer (500g)
200g de prunes seques sense pinyol
150g d'albercocs secs
Mig litre de vi negre felanitxer (com més bo millor)
Suc d'una llimona
Suc de dues taronges
Sal, pebre
Una cullerada de saïm
Procediment:
El vespre anterior, fermam o embolicam la peça de llom amb una xarxa adequada. La salpebram bastant. La col·locam dins una rostidora i la cobrim amb el saïm. El farà més tendre. No n'hi hem de posar gaire perquè el suc del rostit no n'ha de tenir gust.
La reservam a la gelera
A l'hora de coure-la encenem el forn a 175º amb ventilador. Quan és calent hi col·locam la rostidora amb el llom. El giram un parell de vegades durant aquesta primera cocció.
Sucam la llimona i les taronges.
Mesclam el vi amb el suc de llimona i de taronja. Hi afegim un poc de sal i de pebre.
Quan el llom ja s'ha daurat per tots els costats, entre quinze i vint minuts, el regam amb la mescla de vi i sucs i hi afegim les fruites als costats.
Tapam la rostidora i continuam la cocció durant 15 minuts més.
El giram i en comprovam la temperatura si tenim termòmetre. En arribar als 65 o 70 graus ja és a punt. En total està 45 minuts al forn.
Tapam la rostidora i continuam la cocció durant 15 minuts més.
El giram i en comprovam la temperatura si tenim termòmetre. En arribar als 65 o 70 graus ja és a punt. En total està 45 minuts al forn.
El treim i l'embolicam amb paper de plata perquè conservi la calentor i absorbeixi els sucs abans de desfermar-lo i tallar-lo.
Després de reposar mitja hora, amb un bon ganivet de filetejar, en feim talls prims i els col·locam entrecavalcats en una palangana de servir.
A un costat o enmig, hi posam les fruites barrejades o separades, segons el gust. A mi de vegades m'agrada separar els albercocs de les prunes perquè facilita fer els plats.
A un costat o enmig, hi posam les fruites barrejades o separades, segons el gust. A mi de vegades m'agrada separar els albercocs de les prunes perquè facilita fer els plats.
Ma mare el servia acompanyat de patató. També és bo amb puré de patata. El suc resultant amb el puré és una bona combinació.
Cadascú se'l menjarà com voldrà però un tros de llom, un tros d'albercoc i de pruna i puré al damunt resulta una mossegada que suggerim.
Cadascú se'l menjarà com voldrà però un tros de llom, un tros d'albercoc i de pruna i puré al damunt resulta una mossegada que suggerim.














Comentaris
Publica un comentari a l'entrada