Granissat de llimona
Aquesta és una recepta de na Lluïsa Planas. No és la primera - Fulles de llimonera - i la public al blog, amb el seu permís i amb algunes petites variacions .
És fàcil de fer i més saludable que els gelats comercials. L'única complicació és que just abans de servir-se convé passar-lo per la batedora. Són dos minuts.
CURIOSITATS
GELAT, GRANISSAT, SORBET tres formes més o menys tradicionals a la nostra cuina per combatre la calor i gaudir-ne com unes bones postres.
La paraula gelat, la més tradicional diria, fa referència a un dolç gelat que té una base de llet o nata i la textura és cremosa. En coneixem de tots els gusts. Des de fa anys n'apareixen que mai no hauríem relacionat amb el gelat: de figa de moro, de formatge, de sobrassada, d'oli d'oliva, de gaspatxo...
L'origen del gelat és molt antic. La imatge més antiga que es conserva pertany a un gravat d'una tomba xinesa entre els segles VII i IX.
Sembla que a través de Marco Polo va arribar a Europa al segle XIII.
A la nostra època són especialment valorats els italians i els valencians.
A Mallorca antigament hi havia moltes fàbriques artesanes de gelat que han anat desapareixent.
Per sort a Felanitx encara gaudim d'aquest privilegi. Els gelats de Can Llenya, Neu d'or, s'hi varen instal·lar amb el primer propietari, Joan Valent, l'any 1902. Després de treballar a Can Joan de s'aigo, a Palma, va tornar a la vila i va començar a fer un gelat-granissat d'ametlla torrada que va anomenar "fresque" i que encara gaudeix de molta popularitat.
Al Diario de Mallorca, en aquest enllaç, en podeu trobar un reportatge.
La diferència entre gelat, sorbet i granissat sembla ser algun dels components i la textura. Mentre el gelat i el granissat contenen o poden contenir làctics, el sorbet té una base d'aigua, fruita i potser blanc d'ou. Per altra banda el sorbet i el granissat són més cristalitzats.
LA RECEPTA
Encara que em va arribar amb el nom de gelat ha resultat en el meu cas en forma de granissat i el consumim mentre es va fonent.
Ingredients:
El suc de tres llimones (en aquest cas de quatre )
Mig litre de llet ( en aquest cas descremada)
Mig litre d'aigua
200 g de sucre blanc (en lloc de 300 g)
La pell d'una de les llimones ratllada
(Si el volem més dolç hi posam els 300 g)
Procediment:
Rentam les llimones i ratllam una pell.
Les sucam.
Dins un bol abocam tots el ingredients plegats - aigua, llet, sucre, suc de llimona i ratlladura.
Ho batem amb la batedora elèctrica.
Ho posam dins una capsa amb tapadora i ho deixam al congelador sis hores.
Una estona abans de servir-lo el treim del congelador.
Quan s'ha afluixat un poc, el tornam passar per la batedora i així podem gaudir d'una textura molt agradable i no tan vidriosa.
Tot seguit el servim.
Ho podem fer en un bol i amb cullereta.
És molt bo, però, amb copa llarga i canyeta. Quan es va fonent és molt bo.
Ens aconsellen que, si volem i podem, reguem cada copa de granissat amb unes cullerades de cava. El resultat és boníssim.








Moltes gràcies!
ResponEliminaQuina meravella!
Calen blogs on s'investigui, ens aporti, es descobreixi, on ampliar horitzons
Moltes gràcies. Com sempre els teus comentaris signifiquen molt per a mi que vaig començar aquesta història mig jugant.
ResponElimina