Pa de xeixa
En aquests dies, de reclusió forçosa que recordarem molt de temps, han proliferat les relacions per facebook, instagram, whatsapp...que ens han fet sentir menys sols i menys aïllats. Ens hem mostrat les lectures, els exercicis gimnàstics, les feines que feim, les músiques que escoltam i els menjars que preparam.
Ha estat el meu cunyat Pere, hàbil per fer moltes coses, el culpable que m'atrevís a fer pa després de veure el seu.
Després d'un parell d'intents més o menys millorables hem arribat a trobar una fórmula adequada al nostre gust, al nostre forn i a la nostra manera de fer: aquest pa de xeixa.
Hem triat aquesta farina perquè la coneixem del forn on solem comprar el pa i ens agrada.
CURIOSITATS
LA XEIXA
La xeixa és una varietat de blat de molta qualitat que antigament es conreava Mallorca i creixia en qualsevol terreny.
Pels seus components se li atribueixen característiques més saludables que a altres blats. Podem consultar-ne moltes fonts fàcilment per conèixer-les (https://etselquemenges.cat/rebost/el-blat-xeixa)
Darrerament s'ha tornat a posar de moda perquè se n'ha recuperat la producció i és més o menys fàcil trobar-ne a moltes botigues.
LLENGUA
No se sap amb seguretat l'origen del mot xeixa, però segons el DCVB preval la teoria que prové de la paraula celta sasia.
A la cultura popular el mot xeixa sempre s'usa en positiu: Millor si és xeixa! per desitjar una cosa ben feta. (Manacor).
LA RECEPTA
(des del confinament)
(des del confinament)
Ingredients:
250 g de farina de xeixa blanca
250 g de farina de xeixa integral
250 g d'aigua
12 g de llevat fresc
Procediment:
No és una feina gens difícil ni laboriosa. L'únic que hem de fer és esperar els tres temps de tovada (unes quatre hores en total), i ara, per desgràcia i a causa del confinament, el que tenim és temps.
No és una feina gens difícil ni laboriosa. L'únic que hem de fer és esperar els tres temps de tovada (unes quatre hores en total), i ara, per desgràcia i a causa del confinament, el que tenim és temps.
Mesclam les dues farines.
Encalentim l'aigua que sigui només un poc teba.
En posam un poc en un bol on pastarem i hi fonem el llevat.
Hi afegim la resta d'aigua i a poc a poc la farina fins que sigui una pasta que no s'aferri.
La pastarem una estona per aconseguir que sigui suau i ben mesclada.
En feim una bolla i la deixam dins el bol tapada amb un drap fins que dobli el volum (una hora més o menys).
La tornam a pastar un poc i feim el mateix: una bolla tapada amb el drap. Esperam dues hores més aproximadament. Passat aquest temps la tornam a pastar i aquesta vegada li donam forma que volem i la col·locam damunt un paper de forn un poc enfarinolat.
La feim en forma de barra per facilitar la tasca de fer les llesques.
La tornam tapar amb el drap i esperam que torni a tovar durant una hora.
Encenem el forn a 200º (forn i venltilador). Ha de ser ben calent en posar-li.
Hi col·locam la llauna on el courem perquè s'encalenteixi també.
Quan el pa ja ha tovat bé l'enfornam durant 45 minuts.
En treure'l l'embolicam amb el mateix drap fins que refredi.
Pa de dues fornades diferents.
A la segona hem fet talls damunt el pa abans d'enfornar-lo.
En ambdues ocasions n'hem fet un pa amb oli molt, molt bo!










Ara que aquest dies molts fem més preparacions a casa
ResponEliminaHo provarem
Gràcies.
Per aquí fan la ruta del pa al Lluçanès: http://www.turisme.llucanes.cat/turisme/tur/route/19/Rutadelpa
També hi ha un llibre interessant: t'ho envio per Instagram
Bona tarda Xocolatera,