Bacallà al forn






He estat temptada de titular aquesta recepta Bacallà al forn molt bo, a la manera dels quaderns de cuina antics i populars en què apareixen expressions semblants. 
Ja hi ha, en aquest blog,  altres plats de bacallà fets al forn amb característiques diferents i també bons. Però aquest, en què hem improvisat alguns ingredients de diferents receptes, ha estat una sorpresa molt interessant.

Ingredients:

Vuit talls de llom de bacallà congelat al punt de sal
(la qualitat ha de ser bona com en tot)
Vuit patates
Dues tomàtigues madures
Dos pebres vermells (millor per a fregir)
Una ceba grossa
Dos alls
250 ml de llet
Quatre cullerades rases de galeta picada
Quatre cullerades rases d'avellanes picades 
Vuit trossos de mantega
Sal, pebre
Oli d'oliva

Procediment:

Descongelam el bacallà. 
Encenem el forn a 180º.
Pelam, rentam i tallam les patates en rodanxes rodones i primes.
En una rostidora posam un poc d'oli d'oliva i hi col·locam les patates. Les salpebram i les enfornam durant uns vint minuts. Comprovam que són toves i les treim.



Mentre es couen les patates podem preparar la resta del plat.
Posam a bullir una olla amb aigua i hi deixam els talls de bacallà uns dos minuts. És suficient que agafin un color blanc. D'altra manera es desfarien.




Els deixam degotar un poc i en treim la pell fàcilment.



Tallam la ceba, l'all, el pebre i la tomàtiga, a la brunesa . No han de ser capolats finament.




En una pella amb un poc d'oli començam a sofregir la ceba amb l'all, tot seguit el pebre i un minut després la tomàtiga. Ho salpebram un poc. Ho deixam a poc foc fins que és cuit. Si trobam que té massa oli el passam a un colador.






Preparam una rostidora neta. Untam la base amb un poc d'oli. Hi col·locam la patata ja cuita. Damunt, hi posam els talls de bacallà. 




Ho cobrim tot amb el sofregit. Abocam la llet a la rostidora. 




Mesclam la galleta picada amb l'avellana. L'escampam per damunt les tallades. Amb les mans la pitjam perquè agafi un poc d'humitat del sofregit. 
Posam un trosset de mantega damunt cada tallada.




Enfornam la rostidora mitja hora i finalment la gratinam cinc minuts.



A una altra recepta, Bacallà amb salsa de tomàtiga i pebres torrats... hi podeu trobar enllaços amb obres literàries, cultura popular, articles i curiositats relacionats amb el bacallà.

Comentaris

Entrades populars