Articles sobre la llagosta
* L'antena de la llagosta
ANDREU MANRESA
(11 març 2017 EL PAÍS)
(Fragment)
El menjador va mirar el bitxo viu i va agafar un pam d'una de les seves antenes i el va dipositar al costat del cobert. Era una penyora per assegurar-se en la taula que li cuinaven el seu exemplar i que no fos aquest just de mostra. Una llagosta amb les antenes trencades mor i es buida
Menjar llagosta gairebé resulta sospitós. De fet, a la presó de Palma han cremat calories tres expolítics mallorquins –corruptes– afeccionats del menú exhibició i que carregaven la caríssima factura en restaurants –menorquins– a les arques públiques o a la seva butxaca farcida de comissions confesses davant els jutges...
* Caldereta de Llagosta
JAUME
FÀBREGA
(!9 agost 2012 DIARIGRANDELSOBIRNISME)
(Fragment)
La caldereta de llagosta és un famosíssim plat menorquí,
que diversos restaurants de Fornells preparen, i que també s’
elabora, amb més o menys fortuna, fora de Menorca. Com molts plats
de pescadors- és el cas del Suquet, a la Costa Brava-, no apareix al
receptaris antics, i en els actuals (vegeu per exemple Lladonosa, ben
desnaturalitzada).
El
nom del plat al·ludeix al recipient, si bé s’ elabora en una
cassola de terrissa, dita tià a Menorca (com a
Provença, tian i a Còrsega, tianu). A menorca la
“Caldera de peix” és una mena de sopa de peix fet tot en cru,
com l’ “Olla de peix” de la Costa Brava i el Suquet dit “a la
marinesca”.
La
recepta originària, de barca, es feia posant a la caldera -que és
el nom que li donen els pescadors de Menorca al seu plat bàsic; el
mateix nom és emprat pels pescadors mallorquins tots els ingredients
en cru-, sense fer sofregit. Si es mesura bé la quantitat de l’
aigua, resulta també un plat excel·lent...

Comentaris
Publica un comentari a l'entrada