Es tracta d'una versió del pastís Tatin.
Pareix esser que el pastís Tatin, talment com va passar amb el pastís Sacher, deu el seu nom a l'hotel Tatin de Lamotte-Beuvron, un poble francès, que entre finals del segle XIX i principis del XX regentaven dues germanes amb aquest llinatge, Tatin. Elles el varen popularitzar però era un estil de pastís propi de la regió.
Generalment és una coca de pomes però se'n fan versions amb tota classe de fruita.
Com a bon pastís francès, s'elabora amb molta mantega tant a la pasta com al farciment.
Es comença en una pella al foc que després s'enforna.
En el nostre cas, perquè no ens agrada gaire, hi ha poca mantega a la pasta, gens a la fruita que tampoc no és poma sinó mango i no hem utilitzat la mateixa pella sinó un motlle per a coure'l al forn. Per tot això no és del tot un pastís Tatin.
Allò que té de semblant és que es tracta d'una coca invertida o girada.
LA RECEPTA
Ingredients:
(per a una coca petita per a sis persones)
Per a la fruita:
Un mango (o dos si són petits i segons el motlle)
Tres cullerades de sucre
Un poc d'aigua
Suc de mitja llimona
Per a la pasta:
Un ou
60 grams de sucre
160 grams de farina fluixa
60 g de mantega
Procediment:
Començam preparant la pasta.
Batem l'ou amb el sucre i la mantega fluixa o fosa però no calenta. Hi afegim la farina i feim una bolla amb la pasta. L'embolicam amb plàstic i la deixam reposar a la gelera mentre preparam la fruita.
Continuam amb la fruita.
Pelam els mangos i en feim trossos grossos.
En una pella fonem el sucre amb un poc d'aigua. Hi posam els trossos de mango i els remenam. Hi afegim el suc de llimona. Tapam la pella i esperam que es caramel·litzin.
Preparam un motlle folrat amb paper de forn.
( Aprofit per dir que ja fa temps que quan utilitz aquest tipus de paper abans de collocar-lo al motlle en faig una bolla arrugant-lo amb les mans. Després resulta molt més senzill que s'hi adapti tant si és rodo com si té angles.)
En trobar que el mango és un poc cuit i ha perdut la major part de l'aigua, l'abocam amb el suc dins el motlle. N'ha de cobrir tot els fons.
Encenem el forn a 175º C amb foc damunt i davall i ventilador.
Amb l'aprimador o amb les mans preparam una base de pasta amb la forma del motlle. Ha de ser un poc més grossa.
La col·locam damunt la fruita i en tancam les voreres. Punxam la pasta i ja podem enfornar el pastís durant uns 35 minuts.
En treure'l el deixam refredar uns deu minuts i el tombam damunt un plat adequat. Esperam que refredi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada