Pàgines

ÍNDEX

dimarts, 20 de juny del 2023

Flam de mongetes tendres

Ja he parlat altres vegades del termes flam, púding, pastís. ( http://blogxocolatera.blogspot.com/2017/05/pastis-puding-flam.html)

Tanmateix a ca nostra dèiem flam a les preparacions amb ous tant dolces com salades.

Al blog tenim una recepta semblant, el Flam d'albergínia, que és un dels nostres clàssics d'estiu que no ens cansam de repetir. 

No ha estat fins enguany que he recordat que ma mare també en feia de mongetes tendres i el trobàvem molt bo. 

Aquesta ha estat la primera vegada que n'hem fet i no serà la darrera. No és tan poc calòric com les mongetes bullides però és molt més gustós. Si posam poc oli al sofregit també  resulta lleuger.


LA RECEPTA

Ingredients:

Mig quilo (aproximadament) de mongetes tendres

Dues cebes petites o una de grossa

Dues tomàtigues

Un manadet de julivert

Tres ous

150 ml de llet (pot ser semidescremada)

Oli d'oliva

Sal i pebre


Procediment:

Començam preparant els ingredients: 

Rentam les mongetes, n'escapçam els capolls, les trossejam i les bullim.




Capolam les cebes, les tomàtigues i el julivert.



Mentre les mongetes bullen feim el sofregit en un poc d'oli per aquest ordre: ceba, tomàtiga i julivert. El salpebram.


Si salam la ceba de bon començament deixa anar un poc d'aigua i no cal tant d'oli.

Tampoc no n'hi cal tant si es cou a foc suau. 

Esperam que sigui cuit. 

Quan les mongetes són cuites al nostre gust les colam i les incorporam al sofregit. Ho remenam i ho deixam coure un minut plegat i ja ho retiram del foc.



Perquè no sigui tan calent a l'hora de mesclar-hi els ous posam la preparació dins un altre recipient.


Mesclam els tres ous un poc salats amb la llet i els afegim a la verdura. 

Encenem el forn a 175ºC amb ventilador i calentor damunt i davall.

Preparam un motlle folrat amb paper de forn i el col·locam dins una rostidora amb un poc d'aigua per coure'l al bany maria.

Hi abocam la mescla i l'enfornam entre 30 i 40 minuts.


Amb un escuradents o una altra punxa comprovam que l'interior és cuit.

En treure'l ja el deixam refredar una estona i el tombam fàcilment damunt un plat adequat. 

Es pot cuinar perfectament un dia per l'altre. En aquest cas l'hem de conservar a la gelera i treure'l una bona estona abans de servir-lo. És molt bo a temperatura ambient acompanyat d'enciam, de tomàtiga o de qualsevol altra amanida.

1 comentari: