Pàgines

ÍNDEX

dilluns, 5 de desembre del 2022

Olives


Després d'un parell d'intents  hem pogut aprofitar i gaudir de les olives que fa uns anys  ens regalen i que hem adobat finalment amb èxit.

Ho havíem intentat amb indicacions diferents i tanmateix ens sortien agres i acabaven llançades.

Enguany que n'hi havia una bona senallada hem decidit que no la podíem tudar. Entre consells de receptes de llibres, de blogs i d'alguna persona amb més experiència el resultat ha estat molt bo.

A l'hora d'adobar-les, n'hem fet de dues classes. Unes amb la recepta de les olives trencades i l'altra, més poques, amb la recepta d'olives trempades de mon pare. 

He dit en qualque ocasió que mon pare feia molt poques coses a la cuina. Una la sangria, l'altra les olives. Li agradaven amb deliri i cada any acudia al nostre mercat i al d'altres pobles on sabia que hi havia unes bones olives que  ell mateix trempava. En feia bastants quilos. En tenia per tot l'any i en menjava cada dia.

No n'hem tornat menjar d'aquelles tan bones  però aquestes d'enguany potser s'hi assemblen un poc.


Ingredients:

Olives de molta polpa

Aigua de beure

Per a las trencades:

Aigua i Sal (Per a cada litre, cents grams de sal)

Llorer

Romaní

Sàlvia

Fonoll

Alls

Fulles de llimonera

Pebres coents 

Pots de vidre

Per a les trempades:

Oli 

Vinagre

Sal

Alls

Llorer

Recipient amb tapa


Procediment:

Feim ben netes les olives amb aigua clara i en decantam les dolentes i les fulles.

Per trencar-les, després d'intentar-ho amb una massa i no sortir-nos-en gaire bé, decidim fer un xap a cada oliva amb un ganivet.

En una ribella, poal o recipient adequat a la quantitat col·locam les olives i les cobrim d'aigua. Millor si és de beure.

Durant 10 dies en canviam l'aigua cada dia.

El darrer dia les passam d'aigua neta i les reservam mentre anam preparant la resta d'ingredients.


Per a les trencades:

Per a l'aigua i sal no feim servir el sistema de l'ou. La darrera vegada varen resultar saladíssimes.

Hi hem posat tres litres d'aigua i tres-cents grams de sal. Hem esperant que es dissolgués.

A part per a cada pot de vidre preparam dos alls, tres pebres petits coents, un manadet de fonoll, unes fulles de sàlvia, dues fulles de llorer i una branqueta de romaní. Aquestes herbes poden canviar un poc. Són les que tenim a prop.

Posam a  cada pot  les olives i les herbes i els omplim amb l'aigua amb sal. Cobrim les olives amb fonoll i les fulles de llimonera i tapam els pots.

Els reservam com a mínim dues setmanes en un lloc fosc i sec. 

Aquestes olives són bones per acompanyar plats fortscom freixura o frit de sang o simplement un pa amb oli.


Per a les trempades:

Les col·locam netes en una capsa o recipient amb tapa i les trempam amb quatre alls pelats i a trossos, dues fulles de llorer, sal, oli i vinagre amb abundància. Les remenam i les tapam. Cada dia  les removem i les tastam per saber si ja són a punt. Amb dotze dies més o menys es poden menjar.

Hem de dir que ens han sortit boníssimes.

Ens venen bé amb qualsevol plat de cullera per dinar.


El segon any que n'hem trempades, regal de l'amiga Turita, i seguint les seves indicacions hem variat el procés i han resultat molt millors.

Abans de tempar-les les hem tengudes amb un parell de grapades de sal dins una bossa de roba i les hem deixades degotar durant dues setmanes. Les hem anat sacsant de tant en tant. Quan les hem tret les hem rentades i eixugades. Ja eren pansides i bones. A continuació les hem trempat, sense sal, i amb dos dies ja les hem pogut tastar. 

Ho farem sempre així.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada