Llom amb salsa de neules

Feia estona que en xerràvem però no n'havíem arribat a fer mai.
És un plat que, segons en Tomeu, feia sa mare que havia après moltes coses d'una tia cuinera a una casa de senyors. I això sempre és garantia de bon menjar.
Pensam que era un plat dels voltants de Nadal per la presència de neules que són pròpies d'aquesta temporada. I més quan recordam amb simpatia i nostàlgia una escena nadalenca, gairebé diària de la padrina Massutí i el padrí Nousous asseguts a les seves butaques i menjant una bona ració de neules en haver sopat.
Com que qui té el record més viu d'haver-ne menjat és en Tomeu, també ha estat ell que ha cuinat el plat. Jo únicament en transmet la seva elaboració.
LLENGUA
Abans de la recepta un petit apunt lingüític.
A ca nostra ha sorgit la polèmica sobre la confusió que pot dur la paraula neula en lloc del castellanisme "barquillo".
No tenim cap dubte que és la paraula neula que hi correspon.
Amb altres diverses accepcions, algunes en sentit figurat (boira o calitja, malura a les plantes, de poc valor...) la paraula neula que aquí utilitzam prové del llatí nebula (boira poc densa).
Des d'un principi era un pasta fina de farina i aigua que es feia servir per a les hòsties de l'església. Suposam que el nom devia venir per la seva semblança amb la boira blanca.
![]() |
| Imatge d'Internet |
![]() |
| Imatge d'Internet |
![]() |
| Imatge d'Internet |
![]() |
| Imatge d'Internet |
LA RECEPTA
Ingredients:
Setze tallades de llom primes
Una ceba
Tres cullerades de tomàtiga capolada
Un all
tres quarts de litre de brou (o aigua)
Vuit neules
Oli d'oliva
Sal i pebre
Procediment:
Salpebram el llom.
Capolam la ceba amb l'all i a part la tomàtiga.
En una pella amb oli donam color a llom i el reservam en una cassola on acabarem la recepta.
Al mateix oli sofregim la ceba amb l'all i poc després hi afegim la tomàtiga. Ho salpebram.
En ser ben cuit l'afegim al llom, juntament amb el brou.
Amb les mans esmicolam les neules i les escampam damunt la preparació. Ho acabam de coure a foc baix durant uns deu minuts.
Un acompanyament infal·lible, ja que es tracta d'un plat tradicional i nadalenc, és una bona pellada de patata fregida.











Comentaris
Publica un comentari a l'entrada