Llom amb salsa de neules

També en podríem dir Llom de Nadal


Feia estona que en xerràvem però no n'havíem arribat a fer mai.

És un plat que, segons en Tomeu, feia sa mare que havia après moltes coses d'una tia  cuinera a una casa de senyors. I això sempre és garantia de bon menjar.

Pensam que era un plat dels voltants de Nadal per la presència de neules que són pròpies d'aquesta temporada. I més quan recordam amb simpatia i nostàlgia una escena nadalenca, gairebé diària  de la padrina Massutí i el padrí Nousous asseguts a les seves butaques i menjant una bona ració de neules en haver sopat.

Com que qui té el record més viu d'haver-ne menjat és en Tomeu, també ha estat ell que ha cuinat el plat. Jo únicament en transmet la seva elaboració.


LLENGUA

Abans de la recepta un petit apunt lingüític.

A ca nostra ha sorgit la polèmica sobre la confusió que pot dur la paraula neula en lloc del castellanisme "barquillo".

No tenim cap dubte que és la paraula neula que hi correspon. 

Amb altres diverses accepcions, algunes en sentit figurat (boira o calitja, malura a les plantes, de poc valor...) la paraula neula que aquí utilitzam prové del llatí nebula (boira poc densa). 

Des d'un principi era un pasta fina de farina i aigua  que es feia servir per a les hòsties de l'església. Suposam que el nom devia venir per la seva semblança amb la boira blanca.

Imatge d'Internet

Aquestes neules, que eren més grosses que les actuals,  servien també per engalanar l'església abans de Nadal i, segons algunes informacions, després del cant de la Sibil·la els nins les agafaven i se les menjaven.

Suposam que aquest és l'origen de les neules de paper obrades com randes que pengen de les esglésies de Mallorca per Nadal.

Imatge d'Internet
                                    
A Mallorca també conservam les neules de farina, planes, per  farcir de torró i convertir-se en allò que anomenam coques de torró.

Imatge d'Internet

Sembla que va se idea d'una monja  enrotllar-les per donar-los forma de canonet. A partir d'aquí es varen anar modificant fins a convertir-se en les neules dolces de Nadal.

Imatge d'Internet

LA RECEPTA

Ingredients:

Setze tallades de llom primes

Una ceba 

Tres cullerades de tomàtiga capolada

Un all

tres quarts de litre de brou (o aigua)

Vuit neules

Oli d'oliva

Sal i pebre


Procediment:

Salpebram el llom.

Capolam la ceba amb l'all i a part la tomàtiga.


En una pella amb oli donam color a llom i el reservam en una cassola on acabarem la recepta.

Al mateix oli sofregim la ceba amb l'all i poc després hi afegim la tomàtiga. Ho salpebram.


En ser ben cuit l'afegim al llom, juntament amb el brou.

Amb les mans esmicolam les neules i les escampam damunt la preparació. Ho acabam de coure a foc baix durant uns deu minuts.


Un acompanyament infal·lible, ja que es tracta d'un plat tradicional i nadalenc, és una bona pellada de patata fregida.



Encara no som a Nadal. Però per si de cas, aquí deixam la primera menjada nadalenca i vos desitjam unes bones festes.


Comentaris

Entrades populars