Pa de motlle (o anglès) i pasta de sandvitx
En general ens interessen les receptes antigues, més tradicionals i més lligades a la nostra cultura però de tant en tant ens atreuen menjars estrangers o més moderns o nous... Els que gaudim de menjar- i de cuinar - no solem ser triats.
No fa gaire apreníem a fer pa, un pa amb farina de xeixa per acompanyar els nostres plats més populars.
Que ens agradi molt el pa amb oli però no lleva que ens vengui de gust qualque vegada un bon sandvitx.
Per això avui toca pa de motlle i la pasta de sandvitx que més ens agrada. Els primers records que tenc d'aquest tipus de pa era una barra que anomenàvem pa anglès que feien a un forn de la vila i que vàrem començar a consumir en forma de triangle amb foie gras, amb mantega i cuixot dolç, amb crema de xocolata...
CURIOSITATS
El pa de motlle, o pa anglès, té l'origen a principis del segle XX als Estats Units, on es va industrialitzar la preparació d'un pa més durador i tendre i fàcil de preparar per als entrepans.
Per altra part els britànics són experts en la preparació de sandvitxos amb pa de motlle i potser per això coneixem aquest pa amb el nom d'anglès.
Es tracta també del que els argentins anomenen pan de miga i que utilitzen en preparacions semblants.
Si voleu fer una ullada a l'origen del nom de sandvitx i a algunes obres literàries relacionades clicau:
CURIOSITATS i LLENGUA (Sobre el Sandvitx)
OBRES LITERÀRIES (En defensa del sandvitx. Quim Monzó. Conte complet)
LA RECEPTA
Aquesta preparació és l'adaptació al nostre gust de consultes diverses. Podeu trobar la recepta en què ens hem basat al blog El fogons del 1r 4a.
Ingredients:
Per al pa:
20 g de llevat frec (o 6 g de sec)
260 g de llet semi desnatada
200 g de farina de força
200 g de farina normal
15 g d'oli d'oliva
7 g de sal
5 g de sucre
Un poc de farina per enfarinar i un poc de llet per untar
Com que el nostre motlle no era gaire gros i només olíem fer un parell de sandvitxos aquesta primera vegada hem adaptat les quantitats per fer un pa més petit:
14 g de llevat frec (o 5 g de sec)
175 g de llet semi desnatada
135 g de farina de força
135 g de farina normal
10 g d'oli d'oliva
5 g de sal
4 g de sucre
Per al farciment:
(Per a quatre sandvitxos)
Un ou bullit
Un pebre (petit) torrat de conserva
Dotze olives farcides
Vuit filets d'anxova en oli
Deu tàperes
Sal i pebre
Una cullerada de postres de maionesa
Procediment:
Per al pa:
Encalentim un poc la llet i hi fonem el llevat.
En un bol barrejam les farines i hi afegim l'oli, la sal i el sucre.
En haver-ho remenat hi posam el llevat amb la llet.
Amb una batedora de pastar ho batem fins que és una pasta llisa i desenganxada del bol. Si és necessari podem afegir-hi uns pols de farina per ajudar a desenganxar-la bé.
Feim una bolla i la deixam tapada amb un drap durant uns quaranta minuts. Es pot deixar dins el forn, apagat, per aïllar-la millor.
Passat aquest temps la tornam pastar i la doblegam un parell de vegades per llarg i per ample.
Acabam fent-ne una barra allargada i ovalada.
Folram un motlle de plum-cake o més gros si el tenim.
Hi col·locam la pasta i procuram que la junta dels doblecs quedi a la part de davall. No ha d'omplir el motlle i la pressionam un poc amb les mans.
La deixam tovar quaranta minuts més tapada.
Encalentim el forn a 200ºC i hi posam un recipient amb aigua que hi farà vapor mentre s'encalenteix.
Quan el pa ja ha augmentat el volum el pintam amb un poc de llet.
Treim l'aigua del forn i hi posam el pa a la part baixa durant quinze minuts.
Després d'aquest temps mudam el motlle de lloc a la part mitjana i el deixam coure quinze minuts més.
Hem de vigilar que no agafi massa color. En aquest cas convé tapar-lo fins arribar al temps indicat.
En treure'l el deixam refredar un poc però aviat el desemmotllam i ho acabarà de fer damunt una graella.
Per al farciment:
No pot ser més fàcil si disposam d'una picadora. (Amb un ganivet i una forqueta també en sortirem)
Hi reunim tots els ingredients -les anxoves degotades d'oli- i en haver-los capolat tastam la mescla final per si hi hem d'afegir sal o pebre. Ha de ser un poc forta de gust.
No queda més que llescar el pa en llesques no gaire gruixades i posar entre el pa una bona quantitat de pasta.
Fa estona que la preparam per a ocasions diverses, el que no havíem fet mai és provar-la amb el pa fet nostre. La diferència és molt grossa i positiva.















Comentaris
Publica un comentari a l'entrada