Colflori rostida





Li he posat aquest nom perquè tot i gratinar-se no té beixamel ni altra salsa relacionada amb el gratinat. És un plat sec però cruixent que pot ser d'acompanyament tot i que també ens agrada tot sol. 

Aquesta recepta és molt senzilla i llevat d'un poc de mantega, el formatge i el cuixot salat que podem augmentar o disminuir segons el gust és un plat poc calòric que per altra banda  satisfà. 

Perquè ens facem una idea, 100 g de coliflor només tenen unes 25 calories i 100 g de patata en tenen 80.

 

LLENGUA

Col-i-flor / Coliflor

Aquest és el terme més acostat a la normativa. Respecte a la grafia trobam la paraula coliflor escrita de dues formes. Jo la vaig aprendre amb guionets col-i-flor. Així la mostra el DCVB Alcover Moll.

Al DIEC, però, ja hi apareix modernitzada sense guionets: coliflor.


Colflori /Colflore/Colflor

La variant més usual de Mallorca és colflori, tot i que a Manacor se sent a dir colflore. N'existeix una altra varietat, colfloral sud de Catalunya, a part de València i a Menorca. En un primer moment sembla que són composicions dialectals diferents  dels tres elements col, i, flor.  Segurament hi ha altres varietats. 

M'ha sorprès l'explicació del DCVB, segons el qual la forma composta colflor procedeix de les paraules catalanes col i flor. En canvi sembla que les paraules coliflor i clolflori procedeixen directament de la italiana cavolfiori.

És per això i perquè es troba recollida al diccionari normatiu que utilitz la forma colflori en aquesta recepta.

A ALTRES LLENGÜES DEL NOSTRE ENTORN

Observam un origen semblant a les romàniques.

Al castellà, a l'occità, al gallec-portuguès de Galícia: coliflor

Al gallec-portuguès de Portugal: couve-flor

A l'angès: cauliflower

Al francès: choufleur

A l'italià: cavolfiore

A l'alemany: blumenkohl

Al basc: azalorea



LA RECEPTA


Ingredients:

Mitja colflori

Quatre tallades de cuixot salat fines

Quatre o cinc cullerades de formatge ratllat per gratinar

Mantega

Sal, pebre

Orenga

Nou moscada


Procediment

Després de rentar la colflori sencera en feim trossos grossos d'un dit de gruix més o menys.

En una cassola de base ampla encalentim aigua i quan és a punt de bullir hi posam els talls de colflori sense que es sobreposin uns damunt els altres. D'aquesta manera en treure'ls no es rompran.

Amb deu minuts o no tant ja és al dente i la podem treure.

Encenem el forn a 175ºC amb ventilador.

Col·locam la col en una rostidora grossa folrada amb paper sulfurat i untat amb mantega. 

Ho podem fer directament a la rostidora. 

Des que he conegut aquest paper el preferesc sempre que el rostit no tengui sucs ni salses. Ni s'aferra ni embruta.

Salam molt poc la colflori i la salpebram. Hi ratllam un poc de nou moscada. Hi repartim el cuixot salat en talls primets.



La cobrim de formatge ratllat i l'espolsam amb un poc d'orenga.

Finalment hi repartim trossets petits de mantega.

L'enfornam  durant uns vint minuts. Podem gratinar-la els cinc minuts darrers.


La podem treure i col·locar en un plat de servir sense que s'espenyi gens ni faci miques.


Comentaris

Entrades populars